Žiarlenie vo vzťahu na bývalé polovičky a sexuálnych partnerov: Ako prekúsnuť nutkanie špárať sa v minulosti a kedy je to už toxické?

NETKY.SK • 2 Marec 2024, 18:00 • 2 min
Žiarlenie vo vzťahu na bývalé polovičky a sexuálnych partnerov: Ako prekúsnuť nutkanie špárať sa v minulosti a kedy je to už toxické?

Retroaktívna žiarlivosť, občas označovaná ako retroaktívna žiarlivosť OCD, je odlišnou formou intenzívnej a iracionálnej žiarlivosti, ktorú jednotlivec pociťuje v súvislosti s minulými romantickými a sexuálnymi zážitkami svojho partnera. Na rozdiel od bežnej žiarlivosti, ktorá sa zvyčajne zameriava na obavy o budúce činy vášho partnera.

slovakia

left justify in out

Keď je mierna a vyjadrená zdravým spôsobom, žiarlivosť môže viesť k rastu vo vzťahu. Je to prirodzená ľudská emócia a jej úplné odstránenie nie je pre mnohých z nás možné.

„Zažívať žiarlivosť vo vzťahu je celkom normálne, najmä v novom vzťahu alebo ak vzťah prechádza zmenami,“ hovorí Katie Schubert, PhD , sexuálna a párová terapeutka a generálna riaditeľka Cypress Wellness Center.

Jedna štúdia manželských párov, ktoré vyhľadali vzťahové poradenstvo, zistila, že 79 percent mužov a 66 percent  žien sa definovalo ako žiarlivci. Hoci tento pocit prevláda, problémy môžu nastať, keď žiarlivosť prejde od zdravej emócie k nezdravej a iracionálnej.

Normálna verzus nezdravá žiarlivosť

Občasná žiarlivosť je prirodzená, ale keď sa stane intenzívnou alebo iracionálnou, môže vážne poškodiť vzťah. Vedieť rozlíšiť medzi zdravou žiarlivosťou a nezdravou žiarlivosťou je dôležité pre úspech vášho partnerstva. 

Vo vzťahoch, kde sú pocity žiarlivosti mierne a príležitostné, to párom pripomína, aby sa navzájom nebrali ako samozrejmosť. Žiarlivosť môže tiež motivovať páry, aby sa navzájom oceňovali a vedome sa snažili zabezpečiť, aby sa ich partner cítil cenný. Keď je žiarlivosť intenzívna alebo iracionálna, príbeh je veľmi odlišný. Iracionálna alebo nadmerná žiarlivosť je často varovným signálom potenciálneho zneužívajúceho vzťahu.

Napokon prehnane žiarliví ľudia sa cítia tak ohromení svojimi emóciami a neistotou, že ovládajú svojich partnerov. Môžu sa uchýliť k finančnému zneužívaniu , verbálnemu šikanovaniu a násiliu, aby si udržali kontrolu a zmiernili alebo zamaskovali svoje pocity.

Odkiaľ sa zobrala?

Žiarlivosť v podstate vzniká z neistoty v sebe a nedôvery k partnerovi.
V skutočnosti sú závisť a žiarlivosť podobné. Žiarlivosť však zahŕňa pocit majetníctva, zatiaľ čo závistlivý človek túži po tom, čo má iná osoba – po ich majetku, postavení, privilégiách alebo o tom, kým je ako osoba....

Žiarlivec sa pevne drží toho, čo už má – zvyčajne svojho romantického partnera – aby zabránil ostatným, aby mu túto osobu vzali.
Keď sa závisť a žiarlivosť vymknú spod kontroly, môže to byť veľmi deštruktívne.

Susan Heitler je klinická psychologička s viac ako 20-ročnými skúsenosťami. Zistila, že romantická žiarlivosť má tri príčiny:

1/ Projekcia: úzkosť prameniaca z vlastného pokušenia podvádzať;

2/ Ochrana: z dôvodu nedôvery k partnerovi;

3/ Konkurencia: túžba získať lásku partnera a udržať si ju.

Zaujímavé, však? Čo si myslíte, odkiaľ pramenia vaše pocity žiarlivosti?

Detstvo ako kameň úrazu

Rôzne faktory, ako sú skúsenosti z detstva, vzťahy s rodičmi a strach z opustenia, môžu spôsobiť žiarlivosť. Dieťa môže napríklad pociťovať žiarlivosť, ak rodičia venujú viac času svojmu súrodencovi ako im. Opakovaním môžu takéto skúsenosti viesť k strachu z opustenia a neistoty vo vzťahoch, čo vedie k pokračujúcemu pocitu žiarlivosti. Okrem toho si ľudia môžu vytvárať očakávania, čo by pre nich mali urobiť iní, a ak sa tieto očakávania nenaplnia, môžu zažiť škodlivé žiarlivé pocity. 

Žiarlivosť môže mať nepriaznivý vplyv na vaše duševné zdravie. Aby ste to zvládli, je dôležité zamerať sa na sebalásku a snažiť sa o prijatie. Tento proces zahŕňa pochopenie, že nikto nie je dokonalý a že je v poriadku robiť chyby. 

Váženie si toho, kým sme, a pochopenie našej vlastnej hodnoty je základným krokom k zvládaniu žiarlivosti.

Identifikácia spúšťačov žiarlivosti vám môže pomôcť lepšie ich zvládať. Identifikácia týchto spúšťačov môže zahŕňať pozorovanie vlastných myšlienok a pocitov zakaždým, keď človek zažije žiarlivosť. Vďaka tomu môžete lepšie porozumieť ich emóciám a nájsť spôsoby, ako ich riešiť zdravším a produktívnejším spôsobom.

Retroaktívna žiarlivosť?

Retroaktívna žiarlivosť, občas označovaná ako retroaktívna žiarlivosť OCD, je odlišnou formou intenzívnej a iracionálnej žiarlivosti, ktorú jednotlivec pociťuje v súvislosti s minulými romantickými a sexuálnymi zážitkami svojho partnera. Na rozdiel od bežnej žiarlivosti, ktorá sa zvyčajne zameriava na obavy o budúce činy vášho partnera, spätná žiarlivosť sa sústreďuje na obsedantné zaujatie tým, s kým bol váš partner zapletený pred vaším súčasným vzťahom. 

Jednotlivci so spätnou žiarlivosťou zaplavujú svojho partnera mnohými otázkami o ich minulých vzťahoch. Hľadajú podrobné informácie v nádeji, že nájdu uistenie, čo môže viesť k napätiu vo vzťahu. Ľudia, ktorí sa zaoberajú spätnou žiarlivosťou, sa často púšťajú do nezdravých porovnávaní medzi sebou a bývalými partnermi. Tento zvyk môže viesť k pocitom nedostatočnosti a neistoty.

Spätná žiarlivosť môže byť výsledkom videnia digitálnych pozostatkov, ako sú staré fotografie z minulého vzťahu alebo komentáre bývalého partnera k príspevku. Interpretácia príspevkov, komentárov a fotografií bez kontextu môže viesť k nedorozumeniam, ktoré vás nútia vytvárať príbehy založené na neúplných informáciách.

Porovnávacia pasca

Sociálne médiá majú potenciál podnecovať zbytočné porovnávanie sa s bývalými partnermi a zvyšovať neistotu človeka, najmä v oblastiach akademickej a zamestnaneckej histórie, osobných záľub, používania gramatiky a najčastejšie fyzickej príťažlivosti.

Neustále porovnávanie má tendenciu podkopávať sebaúctu a vytvárať pocity nedostatočnosti, čím sa znižuje pocit blízkosti medzi partnermi a súčasný vzťah sa stáva menej výnimočným.

Je nevyhnutné mať na pamäti, že sociálne médiá predstavujú čiastočnú, starostlivo upravenú verziu života ľudí, ktorá zvyčajne predstavuje tie najpozitívnejšie aspekty. Keď porovnáte svoj vzťah ako celok (so všetkými jeho nedokonalosťami) s vrcholom vzťahu, ktorý už neexistuje, môže sa zdať, že je oveľa ideálnejší a hrozivejší, než bol.

Je dôležité si uvedomiť, že žiarlivosť je emócia, ktorá môže ovplyvniť každého z nás. Pochopenie tejto emócie nám môže pomôcť nielen lepšie akceptovať našu neistotu, ale aj robiť informované rozhodnutia v závislosti od situácie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: verywellmind.com, centerstone.org, together.love, mindfulhealthsolutions.com, forbes.com. titulná foto: metro.co.uk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies