Kremeľ prezradil obsah nočného rozhovoru medzi Putinom a Bidenom

NETKY.SK • 2 Január 2022, 12:02 • 2 min
Kremeľ prezradil obsah nočného rozhovoru medzi Putinom a Bidenom

MOSKVA – Prezidentský poradca Jurij Ušakov označil telefonický rozhovor medzi lídrami Ruska a Spojených štátov Vladimirom Putinom a Joe Bidenom za špecifický a zmysluplný.

slovakia

left justify in out

„V zásade sme s rokovaniami spokojní, pretože boli úprimné, zmysluplné a konkrétne. A môžem povedať, že vo všeobecnosti bolo zameranie rozhovoru celkom konštruktívne,“ povedal po rozhovore politikov, ktorý sa na žiadosť americkej strany uskutočnil o 23:00 a trval približne 50 minút.

 

img

 

Ušakov poznamenal, že americká strana prejavila záujem pochopiť logiku ruskej pozície, ktorá je uvedená v dokumentoch o bezpečnostných zárukách odovzdaných Moskvou. Putin a Biden sa podľa neho na rozhovor dobre pripravili a dohodli sa, že v dialógu budú pokračovať aj po Novom roku.

 

Veľká chyba

 

Americký prezident v rozhovore s Putinom spomenul možné rozsiahle sankcie, ten ho v reakcii na to varoval, že by to bola veľká chyba, ktorá by mohla viesť k úplnému rozpadu vzťahov, povedal diplomat.

 

Prečítajte si tiež: Šéf diplomacie EÚ označil požiadavku Ruska nerozširovať NATO na východ za neprijateľnú

 

Ruský líder dodal, že obmedzenia budú mať najvážnejšie dôsledky a Moskva dúfa, že sa tak nestane.

 

„Náš prezident zdôraznil, že v tejto pomerne ťažkej situácii sa budeme správať tak, ako by sa zachovali Spojené štáty, keby boli v blízkosti amerických hraníc rozmiestnené útočné zbrane,“ povedal Ušakov. Poznamenal, že Putin sa snažil všetkými možnými spôsobmi odovzdať americkému prezidentovi toto kľúčové posolstvo.

 

img

 

„Zaručená bezpečnosť Ruska“

 

Ruský prezident tiež podrobne načrtol základné princípy stanovené v dokumentoch o strategických bezpečnostných zárukách odovzdaných USA a NATO.

 

„Putin zdôraznil, že rokovania o týchto troch bodoch sú, samozrejme, pre nás dôležité – bilaterálne rokovania v Ženeve, Bruseli pre Rusko a NATO a vo Viedni cez OBSE, ale hlavné je, že potrebujeme výsledok, a ten dosiahneme v podobe zaistenia zaručenej bezpečnosti Ruska,“ povedal prezidentský poradca.

 

K téme: Joe Biden varoval Vladimira Putina pred ekonomickými sankciami

 

Zároveň zdôraznil, že Moskva je pripravená vziať do úvahy niektoré úvahy americkej strany a ďalších západných štátov. „Hlavná vec pre nás nie je kompromis, hlavnou vecou pre nás je poskytnúť si bezpečnostné záruky, ktoré naliehavo potrebujeme. Toto je zmysel našej pozície, a to chceme dosiahnuť,“ dodal diplomat.

 

img

 

Ako budú prebiehať rokovania v Ženeve 

 

Rokovania o bezpečnostných zárukách budú prebiehať v troch hlavných líniách – v Ženeve (Rusko-USA), Viedni (OBSE) a v Bruseli (NATO), uviedol Ušakov.

 

„Putin povedal, že rokovaniam prikladáme veľký význam, ale nemali by sa zmeniť na klebetenie. Čakáme nie na samotný rokovací proces, ale na konkrétne výsledky,“ poznamenal.

 

Možno vás zaujme: Vladimir Putin zhodnotil rok 2021 a prezradil svoje ciele

 

Lídri štátov budú osobne dohliadať na priebeh ženevských rokovaní. „V tejto súvislosti obaja prezidenti sami súhlasili s udržiavaním telefonického kontaktu a poveria príslušných asistentov oboch administratív, aby udržiavali kontakty,“ dodal prezidentský poradca.    

 

https://ria.ru/20211231/peregovory-1766253756.html




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies