Ženy v Tanzánii prispievajú k ochrane miestnych lesov a zdravia obyvateľov. Čo pre to robia?

NETKY.SK • 21 Marec 2024, 07:30 • 2 min
Ženy v Tanzánii prispievajú k ochrane miestnych lesov a zdravia obyvateľov. Čo pre to robia?

V tanzánijskom prístavnom meste Dar es Salaam sa skupina žien venovala zberu a spracovaniu kokosových škrupín, sušených banánových šupiek a sušených stoniek manioku. Recyklovali tieto druhy odpadu a vyrábali z nich alternatívne drevené uhlie.

slovakia

left justify in out

"Našou hlavnou úlohou pri výrobe dreveného uhlia recykláciou kokosových škrupín, sušených banánových šupiek a sušených stoniek manioku je zachrániť lesy pred ďalšou degradáciou spôsobenou výrobou dreveného uhlia," povedal Warda Omary Sera, jedna zo skupiny žien. "Odrádza to od používania dreveného uhlia vyrobeného z lesov, ktoré spôsobuje odlesňovanie, čo je škodlivé pre naše životné prostredie."

Podľa Tanzánijskej agentúry pre lesy Tanzánia ročne stráca 469 420 hektárov lesa na výrobu dreveného uhlia a palivového dreva.

Warda Omary Sera je predsedníčkou desaťčlennej ženskej skupiny s názvom Fahari Yetu, čo je názov v jazyku kiswahili, ktorý sa dá voľne preložiť do angličtiny ako "Naša hrdosť". Skupina bola založená v roku 2019 s cieľom posilniť ich ekonomické postavenie a v roku 2020 sa začala zaoberať alternatívnou výrobou dreveného uhlia.

Alternatívne drevené uhlie, ktoré skupina vyrába, má celý rad výhod vrátane trvanlivosti a neprodukuje dym, ktorý negatívne ovplyvňuje mnohé ženy a ich deti, ktoré používajú drevené uhlie vyrobené v lesoch. "Toto drevené uhlie môže tiež zachrániť zdravie väčšiny žien, ktoré na varenie používajú drevené uhlie vyrobené zo stromov, a podporiť úsilie vlády prejsť na používanie čistej energie na varenie," dodala Sera.

Pauline Chale, tanzánijská lekárka, uviedla na konferencii o čistom varení v novembri 2022, že v Tanzánii ročne zomrie najmenej 33 024 ľudí, väčšinou žien, na následky vdychovania dymu z tuhých palív na varenie vrátane dreveného uhlia a palivového dreva. Chale taktiež uviedla, že používanie dreveného uhlia alebo palivového dreva patrí medzi hlavné príčiny respiračných ochorení.

"Ženy a deti sú najviac postihnuté skupiny, pretože trávia mnoho hodín denne v kuchyni vystavené vysokým úrovniam znečisťujúcich látok," povedal Chale.

Na ochranu lesov pred ďalšou degradáciou spôsobenou výrobou dreveného uhlia a na podporu využívania čistej energie na varenie zaviedli rôzne organizácie v Tanzánii množstvo opatrení na pomoc ľuďom pri využívaní čistej energie. "Naučili nás recyklovať kokosové škrupiny, sušené banánové šupky a sušené stonky manioku z trhu s potravinami, ktorý sa nachádza neďaleko nášho podniku, a mlieť ich, aby sme získali čiernu múku zmiešanú s horúcou maniokovou kašou," povedal Sera.

Sera uviedla, že ich hlavnými zákazníkmi sú susedia a chovatelia hydiny, ktorí používajú drevené uhlie na ohrev mláďat, a že denne dokážu vyrobiť viac ako 30 kg alternatívneho dreveného uhlia, ktoré predávajú za približne 59 amerických centov za kilogram. "Chovatelia hydiny sú našimi hlavnými zákazníkmi, najmä po tom, čo krajina zaviedla prídel elektriny po vyschnutí vodných priehrad spôsobenom dlhotrvajúcim obdobím sucha," povedala.

Podľa štatistík predstavuje biomasa takmer 90 % spotreby primárnej energie v domácnostiach v Tanzánii, kde 63,5 % domácností používa ako hlavný zdroj energie na varenie palivové drevo a 26,2 % používa drevené uhlie. Štatistiky tanzánskeho ministerstva energetiky tiež ukazujú, že 5,1 % domácností využíva skvapalnený ropný plyn, 3 % elektrinu a 2,2 % alternatívne zdroje energie.

Tanzánijská prezidentka Samia Suluhu Hassan tak nariadila úradom, aby vytvorili národnú pracovnú skupinu odborníkov na vypracovanie plánu na podporu využívania čistej energie na varenie. Hassan zároveň uviedla, že národná pracovná skupina, ktorú vedie premiér Kassim Majaliwa a koordinuje ministerstvo energetiky, pomôže ukončiť používanie dreveného uhlia a palivového dreva na varenie, ktoré spôsobuje zhoršovanie životného prostredia a ohrozuje zdravie.

Prezident uviedol, že táto pracovná skupina bude mať za úlohu zabezpečiť, aby do roku 2030 80 % Tanzánijčanov používalo na varenie čistú energiu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Xinhua News Agency
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies