Alena Zsuzová dostala za vraždu primátora Hurbanova 21 rokov za mrežami

NETKY.SK • 4 December 2020, 12:10 • 2 min
Alena Zsuzová dostala za vraždu primátora Hurbanova 21 rokov za mrežami

BANSKÁ BYSTRICA – Zo zločinu úkladnej vraždy bývalého primátora Hurbanova Lászlóa Basternáka odsúdil Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici Alenu Alena Zsuzsovú, Romana Ostružlíka a Štefana Kaluza.

slovakia

left justify in out

Hlavného obžalovaného Romana Ostružlíka súd odsúdil na 21 rokov odňatia slobody. Rovnako 21 rokov dostala aj obžalovaná Alena Zsuzsová, ktorá je obvinená aj z vraždy novinára Jána Kuciaka.

 

Posledný obžalovaný Vladimír Mosnár, ktorý prevzal objednávku na vraždu a zadal jej vykonanie, dostal ako súhrnný trest odňatia slobody tiež 21 rokov. Všetci obžalovaní budú umiestnení v ústave na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia.

 

Súvisiaci článok: Začal sa proces v kauze vraždy exprimátora Basternáka

 

Objednávateľom bol Roman Ostružlík
Čítanie rozsudku bolo na 20 minút prerušené pre náhlu nevoľnosť zapisovateľky, ktorú prišli následne ošetriť záchranné zložky. V pojednávaní sa pokračovalo za prítomnosti náhradnej zapisovateľky.

Podľa rozsudku si mal Ostružlík pre predchádzajúce spory objednať vraždu bývalého primátora Basternáka u Aleny Zuzsovej, ktorá objednávku sprostredkovala Vladimírovi Mosnárovi.

 

Strelec Štefan Kuluz si už svoj 25 ročný trest za vraždu už odpykáva. Vladimír Mosnár mu mal pritom zabezpečiť streľnú zbraň a aj vybrať miesto činu.

 

Zsuzsová vinu odmieta
Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) žiadal pre všetkých troch obžalovaných tresty odňatia slobody v trvaní 25 rokov. Tí od začiatku procesu svoju vinu a účasť na vražde popierali.

 

Podľa Zsuzovej. ktorá je súdená tiež v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka, si hlavný svedok Zoltán Andruskó všetko vymyslel a vo svojich výpovediach klamal. Ten je pritom aj kľúčovým svedkom v prípade vraždy mladého novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. 

 

img

Exprimátora a regionálneho politika Basternáka zavraždili 9. júla 2010 večer pred jeho domom. Polícia pritom už samého začiatku pracovala s verziou, že si jeho odstránenie niekto objednal. Čo následné vyšetrovanie aj potvrdilo

 

Potom čo skončil strelec Kaluz v putách a čelil vyšetrovaniu, nechcel vo svojich výpovediach uviesť, na koho pokyn vraždil. Alena Zsuzsová v minulosti robila Romanovi Ostružlíkovi politickú kampaň na post primátora Hurbanova proti zavraždenému Basternákovi.

 

Vladimír Mosnár je zas bývalým príslušníkom mafiánskej skupiny sýkorovcov a s Kaluzom pracovali pre rovnakú súkromnú bezpečnostnú službu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies