Uľahčujeme príchod mozgov zo zahraničia na slovenský trh práce

NETKY.SK • 21 September 2023, 12:15 • 2 min
Uľahčujeme príchod mozgov zo zahraničia na slovenský trh práce

Schválené nariadenie hovorí o tom, že je v záujme Slovenska udeliť v kalendárnom roku národné vízum pre 3000 vysokokvalifikovaných štátnych príslušníkov tretích krajín. Udeľujú sa absolventom slovenských a českých vysokých škôl alebo absolventom niektorej z top 500 svetových univerzít.

slovakia

left justify in out

Nariadenie vlády, ktoré umožňuje udeľovanie národných víz pre vysokokvalifikovaných štátnych príslušníkov tretích krajín, bolo prijaté už v roku 2021. Na základe dohody so sociálnymi partnermi dnes vláda SR na návrh Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR schválila jeho novelizáciu.

 

Zámerom je prilákať a zároveň uľahčiť príchod odbornej pracovnej sily zo zahraničia, aby sa uplatnili na trhu práce v Slovenskej republike.

 

Požiadavka po štyroch na tri roky štúdia



Potreba úpravy právneho predpisu vychádza z poznatkov aplikačnej praxe. Zmena sa týka požadovanej úrovne dosiahnutého vysokoškolského vzdelania štátnych príslušníkov tretích krajín, ktorí majú záujem uplatniť sa na slovenskom trhu práce v zamestnaniach s vysokou pridanou hodnotou pre hospodárstvo SR. Po novom sa požiadavka nadĺžku vysokoškolského štúdia upravuje zo štyroch na tri roky pre zamestnania s vysokou pridanou hodnotou pre hospodárstvo SR.

 


Dôvodom tejto zmeny je skutočnosť, že v mnohých krajinách absolventi ukončujú svoje vzdelanie po dosiahnutí prvého stupňa vysokoškolského štúdia s bakalárskym titulom. V ďalších stupňoch pokračujú len tí študenti, ktorí sa chcú venovať výskumnej akademickej činnosti. Ide najmä o IT povolania a manažérske pozície.

           

 

 

Ciele okolo udeľovania víz

Schválené nariadenie hovorí o tom, že je v záujme Slovenska udeliť v kalendárnom roku národné vízum pre 3000 vysokokvalifikovaných štátnych príslušníkov tretích krajín. Udeľujú sa absolventom slovenských a českých vysokých škôl alebo absolventom niektorej z top 500 svetových univerzít.

Vízum sa udeľuje aj cudzincom, ktorí sa uplatnia v zamestnaniach s vysokou pridanou hodnotou a na pozíciách, ktoré si vyžadujú vysokú kvalifikáciu, napr. v oblasti IT sektora, vedy a výskumu či zdravotníctva, ak dosiahli vysokoškolské vzdelanie.

Nariadenie umožňuje príchod odbornej pracovnej sily zo zahraničia a zmierňuje vysoký dopyt napríklad po IT špecialistoch alebo lekároch, ktorých je na Slovensku výrazný nedostatok. Na základe udeleného národného víza je vysokokvalifikovaným osobám z tretích krajín umožnený vstup na územie SR za účelom hľadania si zamestnania a následne vykonávania pracovnej činnosti.

Zoznam zamestnaní s vysokou pridanou hodnotou pre hospodárstvo Slovenskej republiky nájdete tu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: Kristína Korenková, foto: Unsplash/Vasily Koloda
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies