Dom lídra Hamasu v Gaze bol zbombardovaný

NETKY.SK • 16 Máj 2021, 08:57 • 2 min
Dom lídra Hamasu v Gaze bol zbombardovaný

GAZA - Izraelská armáda zasiahla dom lídra palestínskeho militantného hnutia Hamas v Gaze. Hovorca armády DNES prezradil, že Jahjá Sinvár sa zrejme ukrýva so zvyškom vysokopostavených predstaviteľov hnutia. Dom sa nachádza v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy. Armáda takisto zasiahla dom jeho brata.

slovakia

left justify in out

Útoky na pásmo Gazy boli vystupňované. Izrael bombardoval dom nyjvyššieho vodcu Hamasu, zabil 10-člennú rodinu v utečeneckom tábore, a zničil výškovú budovu, v ktorej sídlila agentúra Associated Press a ďalšie médiá.

 

img

 

Prečítajte si tež: Hnutie Hamas je presvedčené o svojej výhre, navrhlo Izraelu prímerie

 

Militantná skupina Hamas pokračovala v prúde raketových útokov na Izraela vrátane nočnej palby v Tel Avive. Jeden muž bol zabitý v sobotu, keď do jeho domu na predmestí prímorskej metropoly zasiahla raketa.

 

Prezident Joe Biden, ktorý žiada deeskaláciu, ale podporuje izraelskú kampaň, telefonoval osobitne telefonicky s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom.

 

Izrael napriek tomu zintenzívnil útok a sľúbil, že rozbije "nadvládu" vodcov Hamasu v Gaze. Po týždňoch zvyšovania napätia a tvrdých izraelských opatrení v napadnutom Jeruzaleme nastal doslova týždeň smrtelného násilia. 

 

Dnes ráno izraelské bojové lietadlá narazili do niekoľkých budov a ciest v dôležitej časti mesta Gaza. Nálety vytvorili kráter, ktorý blokuje jednu z hlavných ciest vedúcich do Shify, najväčšej nemocnice v pásmeMinisterstvo zdravotníctva uviedlo, že posledné nálety si vyžiadali najmenej dvoch mŕtvych a 25 zranených vrátane detí a žien. Izraelská armáda zatiaľ neposkytla žiadne komentáre.

 

Bombardovanie domu Al-Hayeha

Izrael v sobotu zbombardoval dom Khalila al-Hayeha, vysokého predstaviteľa politickej pobočky Hamasu, pričom uviedol, že budova slúžila ako súčasť „teroristickej infraštruktúry“ skupiny. Okamžitá správa o osude al-Hayeha ani o obetiach na životoch nebola zverejnená.

 

img

 

Bombardovanie domu ukázalo, že Izrael rozširuje svoj útok, ktorý už nespadá  len na vojenských veliteľov skupiny. Izrael tvrdí, že zlikvidoval desiatky vojenských zložiek Hamasu, hoci Hamas a menšia skupina Islamský džihád uznali iba 20 mŕtvych členov.

 

Útok na na 12-poschodovú budovu Al Jalaa

V tejto budove kde sa nachádzali kancelárie AP, televízna sieť Al-Džazíra a ďalšie médiá, spolu s niekoľkými poschodiami apartmánov. "Útoky budú pokračovať, pokiaľ to bude potrebné," uviedol Netanjahu v televíznom prejave v sobotu večer. Tvrdil, že vo vnútri budovy pôsobilo vojenské spravodajstvo Hamasu.

 

img

 

Súvisiaci článok: Po izraelských náletoch v Gaze sa zrútila budova, v ktorej sídlili zahraničné médiá

 

Agentúra AP operovala z budovy už 15 rokov, vrátane troch predchádzajúcich vojen medzi Izraelom a Hamasom. Počas týchto aj súčasných konfliktov ponúkali kamery spravodajskej agentúry z kancelárie na najvyššom poschodí a strešnej terasy 24-hodinové živé zábery, keď sa rakety ozbrojencov šírili smerom k Izraelu a izraelské nálety bili mestom a okolím. "Nemali sme nijaké náznaky, že Hamas je v budove alebo je v budove aktívny," uviedol vo vyhlásení prezident a výkonný riaditeľ AP Gary Pruitt. 

 

img

 

Popoludní armáda kontaktovala majiteľa budovy a varovala, že do hodiny dôjde k útoku. Došlo tak bezpečne k evakuácii. Hneď nato budovu zasiahli tri strely, ktoré ju zničili. "Svet bude vedieť menej o tom, čo sa deje v Gaze, kvôli tomu, čo sa stalo dnes," uviedol Pruitt. "Sme šokovaní a zdesení z toho, že izraelská armáda namieri a zničí budovu, v ktorej sídli kancelária AP a ďalšie spravodajské organizácie v Gaze. Toto je neuveriteľne znepokojujúci vývoj. Úzko sme sa vyhli strašným stratám na životoch," uviedol Pruitt s tým, že AP hľadala informácie od izraelskej vlády a bola v spolupráci s americkým ministerstvom zahraničných vecí, aby sa dozvedela viac.

 

Mohlo by vás zaujímať: Z pásma Gazy hlásia ďalšie obete. Izraelské rakety zasiahli utečenecký tábor, zomreli ženy a deti

 

Americký minister zahraničia Antony Blinken neskôr telefonicky hovoril s Pruittom a ponúkol „neochvejnú podporu nezávislým novinárom a mediálnym organizáciám po celom svete a upozornil na nevyhnutnosť ich podávania správ v konfliktných zónach“.

 

Neskôr v priebehu dňa tlačová tajomníčka Bieleho domu Jen Psaki tweetovala, že USA „komunikovali priamo s Izraelčanmi, že zaistenie bezpečnosti a ochrany novinárov a nezávislých médií je prvoradou zodpovednosťou“.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona