Holanďania napodobnili Nórov i Nemcov, a upozornili na nedodržiavanie ľudských práv v Katare

NETKY.SK • 29 Marec 2021, 07:39 • 2 min
Holanďania napodobnili Nórov i Nemcov, a upozornili na nedodržiavanie ľudských práv v Katare

AMSTERDAM - Futbalisti holandskej reprezentácie v sobotňajšom dueli kvalifikácie o postup na MS 2022 proti Lotyšsku upozornili na nedodržiavanie ľudských práv v organizátorskej krajine šampionátu v Katare.

slovakia

left justify in out

Urobili tak použitím tričiek s nápisom "Futbal podporuje zmenu". Chceli vyjadriť podporu robotníkom v Katare, ktorí dlhodobo čelia zlému zaobchádzaniu.

 

img

Holanďania nadviazali na krok hráčov Nórska a Nemecka, ktorí na porušovanie ľudských práv a vykorisťovanie upozornili pred prvými kvalifikačnými zápasmi vo štvrtok. Hráči nemeckého tímu sa zoradili v čiernych tričkách s bielymi písmenami, pričom takto vytvorili nápis "HUMAN RIGHTS" (v preklade ľudské práva). Deň predtým mali Nóri na Gibraltáre oblečené tričká s odkazmi "Ľudské práva" a "Rešpekt na ihrisku i mimo neho".

 

img

Katar získal právo usporiadať MS 2022 na sklonku roka 2010. Keďže nemal potrebnú infraštruktúru, musel vybudovať štadióny, letiská, príjazdové cesty a komunikácie a tiež spojazdniť verejnú dopravu v dejiskách MS. Dokonca vytvoril aj jedno celé mesto usail, ktoré bude 18. decembra 2022 dejiskom finálového zápasu. Na tieto účely Katarčania využili služby sezónnych robotníkov zväčša z chudobných krajín Ázie a Afriky. Počas desiatich rokov sa ich vystriedali v Katare takmer dva milióny.

 

Prečítajte si tiež: Slovensko odvrátilo proti Malte totálnu blamáž! Delenie bodov proti outsiderovi je však hanbou


Viaceré svetové organizácie bojujúce za ľudské práva v tejto súvislosti neraz poukázali na skutočnosť, že ľudia z tzv. tretích krajín v Katare pracovali a žili v často v mimoriadne náročných podmienkach a v teplotách blížiacich sa k 50 stupňom Celzia.

Podľa oficiálnych údajov z veľvyslanectiev dotknutých krajín v rokoch 2011 až 2020 zahynulo v Katare približne 6-tisíc robotníkov z Indie, Bangladéša, Nepálu a Srí Lanky. Okrem toho špeciálne ohlásili aj úmrtia viac ako 800 Pakistancov. Stále však nejde o konečné číslo mŕtvych robotníkov. Nie sú v ňom zahrnutí občania z Filipín, Kene aj iných afrických krajín, ktorí tiež pravidelne pôsobia v Katare ako lacná pracovná sila.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies