Zeman rokoval v Soči s čínskym prezidentom o ekonomike

NETKY.SK • 7 Február 2014, 11:29 • 2 min
Zeman rokoval v Soči s čínskym prezidentom o ekonomike

SOČI/PRAHA - Ekonomickým témam sa venoval český prezident Miloš Zeman na dnešnom stretnutí so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom v ruskom meste Soči, kde sa dnes začínajú XXII. zimné olympijské hry. Jadrom rozhovoru oboch politikov bola vzájomná podpora investícií a oživenie ekonomických vzťahov. Oznámil to prezidentov hovorca Jiří Ovčáček, citovaný spravodajským serverom Lidovky.cz.

slovakia

left justify in out

Zeman počas 45-minútového rokovania bližšie informoval čínskeho kolegu o zámere Českej republiky zorganizovať už tento rok v Prahe schôdzku tzv. varšavskej iniciatívy. Pôjde o stretnutie premiérov zo 16 krajín strednej a východnej Európy s predsedom čínskej vlády, pričom cieľom je podporiť hlbšiu spoluprácu regiónu s Pekingom.

      

Prvé takéto stretnutie sa konalo v apríli 2012 vo Varšave. Prítomní boli predstavitelia európskych štátov ako ČR, Albánsko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Čierna Hora, Estónsko, Chorvátsko, Litva, Lotyšsko, Macedónsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Srbsko. Zatiaľ posledná schôdzka varšavskej iniciatívy sa konala vlani v novembri v rumunskej Bukurešti.

      

Prezidentov hovorca Ovčáček ešte uviedol, že český a čínsky líder sa tiež dohodli na obnovení činnosti česko-čínskej komisie pre hospodársku spoluprácu, ktorá naposledy rokovala v roku 2009.

      

Si Ťin Pching pozval Zemana na návštevu Číny a naopak, pozvanie do ČR dostal aj čínsky prezident. Posledná návšteva najvyššieho predstaviteľa Čínskej ľudovej republiky v Prahe sa uskutočnila v roku 1987, pripomenuli Lidovky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies