Zelenskyj v pravidelnom nočnom príhovore varuje Rusko! Ak usporiada referendá o pripojení, ďalšie rozhovory už nebudú

NETKY.SK • 8 August 2022, 8:22 • 2 min
Zelenskyj v pravidelnom nočnom príhovore varuje Rusko! Ak usporiada referendá o pripojení, ďalšie rozhovory už nebudú

KYJEV – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu povedal, že Moskva nebude môcť v budúcnosti viesť mierové rozhovory s Kyjevom a jeho medzinárodnými partnermi v prípade, ak sa rozhodne na okupovaných územiach Ukrajiny usporiadať referendá o ich pripojení k Rusku. Informuje o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Zelenskyj v pravidelnom nočnom príhovore tiež uviedol, že Kyjev naďalej pevne trvá na tom, že Rusku neprenechá nijaké územie.

 

„Postoj našej krajiny ostáva taký, aký bol vždy. Nevzdáme sa ničoho, čo je naše," povedal. „Ak budú okupanti pokračovať vo svojej ceste k pseudoreferendám, prídu o akúkoľvek šancu viesť s Ukrajinou a celým slobodným svetom rozhovory, ktoré bude ruská strana v určitom momente evidentne potrebovať,“ dodal.

 

      

Kyjev a Moskva viedli krátko po vypuknutí ruskej invázie na Ukrajinu z konca februára niekoľko kôl mierových rozhovorov. Na týchto stretnutiach sa však dosiahol len malý pokrok, pričom od konca marca sa už žiadne ani nekonali a obe strany sa navzájom obviňovali z prerušenia kontaktu, pripomína Reuters.

 

img

      

Ruské sily už ovládajú väčšinu z Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny a miestne úrady tvrdia, že tam plánujú usporiadať referendum o pripojení k Rusku, ktoré by sa mohlo konať už v nadchádzajúcich týždňoch či mesiacoch.
      

Proruské sily, ktoré už od roku 2014 kontrolujú rozsiahle oblasti v Donbase na východe Ukrajiny, usporiadali ešte v roku 2014 referendá o nezávislosti tamojšej Luhanskej a Doneckej oblasti, ktoré následne aj vyhlásili za „ľudové republiky“. Moskva ich nezávislosť uznala tesne pred spustením invázie na Ukrajinu.

 

img

      

Serhij Hajdaj, ukrajinský gubernátor Luhanskej oblasti, ktorú už takmer celú ovládajú ruské sily, cez víkend povedal, že Rusko sa chystá usporiadať na novodobytých územiach nové referendá, pričom miestnym obyvateľom ponúka za účasť na hlasovaní rôzne výhody.

 

Možno vás zaujme: Koniec bojov? Biden privítal prímerie v pásme Gazy

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona