AKTUALIZÁCIA: Poznáme výsledky mimoriadnej schôdze národnej rady!

NETKY.SK • 24 Júl 2021, 19:00 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Poznáme výsledky mimoriadnej schôdze národnej rady!

BRATISLAVA - Plénum dnes v skrátenom legislatívnom konaní rokovalo napríklad o vládnej novele zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 24. júla 21:15

Zohľadňovanie GreenPassov

Hygienici budú môcť zohľadňovať GreenPassy pri tvorbe opatrení. Zohľadňovanie GreenPassov pri tvorbe protipandemických opatrení posunul parlament do druhého čítania.

 

Zaočkovanie, prekonanie ochorenia COVID-19 alebo absolvovanie negatívneho testovania tak bude môcť pri tvorbe vyhlášok Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR po novom reflektovať. Zaočkovaní, tí, ktoré prekonali ochorenie alebo sú negatívne testovaní, budú môcť po preukázaní sa GreenPassom využívať „naplno“ služby prevádzkovateľov, ktoré budú inak v rámci protipandemických opatrení všeobecne obmedzené. Vyplýva to z návrhu novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia zaoberali, o ktorom rokuje parlament zrýchlene.

Rezort zdravotníctva poukázal na to, že zohľadnenie očkovania pri povolení využívania istých služieb týmto obyvateľom aj počas pandémie musí byť upravené primárne zákonom. Bez zákonného splnomocnenia pri súčasnej zákonnej úprave ÚVZ SR nesmie vydať vyhlášku zohľadňujúcu očkovanie ako „priepustku“ k službám.

 

„Zákonná možnosť prijať opatrenia 'zvýhodňujúce' očkovaných musí byť postavená na dočasnosti prijímaných zvýhodňujúcich opatrení. V tomto smere ide o čas, pokým sa z epidemiologického hľadiska spoločnosť nepremorí, kým neustúpi pandémia, kým nebude zaočkovaná kritická skupina,“ uvádza sa v materiáli.

 

Pôvodná správa

Cieľom návrhu novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia je podľa ministerstva zdravotníctva zabezpečiť ústavne súladnú možnosť využitia takzvaných digitálnych očkovacích preukazov v rámci vnútroštátnych spoločenských a právnych vzťahov.

 

Medzičasom konzílium odborníkov vyzvalo politikov. Na sociálnej sieti zverejnili svoju výzvu.

 

 

Hnutie OĽaNO dosiahlo s hnutím Sme rodina dohodu pri zvýhodnení zaočkovaných. Pred hlasovaním približne 18:45 zvolali brífing za účasti premiéra, ministra zdravotníctva, ministra práce a šéfov poslaneckých klubov OĽaNO a Sme rodina.

 

Premiér Eduard Heger vystúpil na tlačovom brífingu približne o 19:00. "Dosiahli sme dobrú dohodu. Som rád, že sa to podarilo," povedal premiér.

 

"Zabránili sme rozdeľovaniu ľudí na dve kategórie. Na zaočkovaných a nezaočkovaných. Budú mať rovnaké práva pri práci, vzdelávaní a návšteve obchodov. Nezaočkovaní v prípade zhoršenia situácie nebudú za testy platiť. Pri ceste do práce, škôl a pri návšteve obchodov sa nebude platiť za nosové antigénové testy. Pendleri nebudú platiť za testy, ak budú vyžadované pri prechode štátnej hranice. Lengvarský sa zaviazal, že v Covid Automate, ani keď sa farba okresu zmení na čiernu, nebudú vyžadované testy pri vstupe do obchodov," povedal Krajniak.

 

"Vzhľadom k tomu, že nezaočkovaní budú mať rovnaké práva ako zaočkovaní, hnutie Sme rodina podporí návrh, o ktorom sa dnes rokovalo," dodal Krajniak. 

 

Poslankyňa Jana Bittó Cigániková vyzvala ľudí k očkovaniu. O hnutí Sme rodina povedala, že sa im "podarilo vyrokovať, že nejaká časť testov bude zadarmo aj pre ľudí, ktorí nie sú zaočkovaní".

 

Súvisiaci článok: Správa z priebehu mimoriadnej schôdze národnej rady. Kollár prerušil rokovanie

 

Parlament taktiež rokoval v zrýchlenom režime aj o novele zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve. Jej cieľom je presun dvoch konkrétnych kompetencií agroministerstva na Pôdohospodársku platobnú agentúru (PPA).

 

Prečítajte si: Mimoriadna schôdza Národnej rady dnes pokračuje

 

Pred budovou Národnej rady Slovenskej republiky sa aj dnes konal protest. Polícia vo svojom profile na sociálnej sieti Polícia SR - Bratislavský kraj informovala, že bezpečnostnú situáciu v súvislosti s neoznámeným verejným zhromaždením monitorovala. Nezaznamenali narušenie verejného poriadku.

 

 

Prečítajte si: AKTUALIZÁCIA: Pred parlamentom práve protestujú demonštranti. Zasahuje polícia aj ťažkoodenci!


Dav ľudí protestoval pred parlamentom aj v piatok 23. júla. Protestujúci sa dostali až pred vstup do budovy NR SR. Policajti použili proti demonštrujúcim aj slzný plyn potom, ako sa násilím snažili dostať do budovy parlamentu. Policajtom pomáhali s kontrolou situácie ťažkoodenci.

 

Piatkové rokovanie

Vďaka novele Trestného poriadku sa zavedie päťmesačná lehota kolúznej väzby, teda väzby pre hrozbu ovplyvňovania svedkov zo strany obvineného. Predmetnú právnu úpravu včera schválili poslanci Národnej rady SR 77 hlasmi. Kolúzna väzba bude môcť trvať aj dlhšie ako päť mesiacov, ak sa zistí, že sa obvinený kolúzne správal, či už sám alebo prostredníctvom iných osôb.

 

Pre aké prípady platí predĺženie väzby?

Rovnako to platí pre prípad, keď sa vedie trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin spáchaný organizovanou skupinou, pre trestný čin spáchaný zločineckou alebo teroristickou skupinou, pre trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, trestný čin založenia, zosnovania a podporovania teroristickej skupiny, alebo pre trestný čin, za ktorý je možné uložiť trest odňatia slobody na doživotie. Novelu predložila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

 

Ďalšia zmena

Zmenou je aj zavedenie obligatórneho súdneho preskúmavania možnosti nahradiť väzbu inštitútmi náhrady väzby. Novela tiež objasňuje pravidlá náhrady väzby a výslovne vylučuje možnosť náhrady kolúznej väzby a opätovnej väzby z kolúznych dôvodov v záujme odstrániť pochybnosti právneho výkladu doterajšej úpravy.

Súčasne zmena Trestného poriadku explicitne stanovuje podmienky návrhu na vzatie obvineného do väzby a odôvodnenia rozhodnutia súdu o väzbe. V prípade kolúznej väzby musí návrh na vzatie obvineného do väzby a odôvodnenie rozhodnutia súdu o väzbe obsahovať aj uvedenie konkrétnych skutočností, ktoré zakladajú dôvodnú obavu z kolúzneho správania obvineného alebo z ktorých je zrejmé, že tak obvinený už konal.

Do novely ministerstvo spravodlivosti doplnilo lehotu piatich pracovných dní v prípravnom konaní pre prokurátora na predloženie žiadosti obvineného o prepustenie na slobodu, ktorej nevyhovel, aj so svojím stanoviskom a s návrhom na rozhodnutie sudcovi pre prípravné konanie.

 

Poslanci odobrili ďalšiu vlnu znižovania administratívnej záťaže

Od začiatku budúceho roka sa opäť zníži počet dokumentov, ktoré budú musieť občania alebo podnikatelia osobne predkladať úradom v papierovej podobe. Poslanci totiž v sobotu definitívne schválili novelu zákona proti byrokracii. Štát týmto spôsobom pokračuje v znižovaní administratívnej záťaže fyzických a právnických osôb využívaním informačných systémov verejnej správy.

„Návrhom zákona sa rozširuje rozsah údajov evidovaných v informačných systémoch verejnej správy, ktoré už občania a podnikatelia nebudú musieť orgánom verejnej moci v jednotlivých konaniach ako aj pri bežnej úradnej komunikácii predkladať v listinnej podobe. Zároveň sa odbúravaním administratívnej záťaže a zjednodušovaním procesov obmedzuje možnosť vzniku korupcie," vysvetlil rezort v dôvodovej správe k novele. V poradí tretia vlna znižovania administratívnej záťaže vypúšťa povinnosť predkladať orgánom verejnej moci okolo 20 výpisov a potvrdení.

Novela ruší povinnosť predkladať orgánom verejnej moci kópiu rodného, sobášneho ako aj úmrtného listu či potvrdenie o neporušení zákazu nelegálneho zamestnávania. Podobne už nebude treba na úrady nosiť potvrdenie o pobyte, o pridelení IČO, ale ani výpis z centrálneho registra hospodárskych zvierat alebo potvrdenie o tom, že hospodársky subjekt nie je v reštrukturalizácii, v konkurze ani naň nie je vyhlásený konkurz. Rovnako už nebude nutné fyzicky odovzdávať výpis z registra poskytovateľov sociálnych služieb, z registra sociálnych podnikov a potvrdenie z evidencie uchádzačov o zamestnanie.

Zmeny sa dotknú aj vybraného okruhu právoplatných rozhodnutí súdov, ďalej výpisu z registra a zoznamu advokátov či z centrálneho registra exekúcií. V papierovej podobe už nebude potrebné predkladať ani potvrdenie o poskytovaní pomoci v hmotnej núdzi, doklad preukazujúci ťažké zdravotné postihnutie a údaje vzťahujúce sa k narodeniu dieťaťa a úmrtiu obsiahnuté vo vybraných informačných systémoch a registroch rezortu zdravotníctva. Obdobne to bude aj pri potvrdení o poberaní osobitného príspevku baníkom, potvrdení o poberaní dôchodkov starobného dôchodkového sporenia a údajoch potrebných na zápis do registra prijímateľov dvoch percent daní.

Schválenou novelou zákona sa okrem iného skompletizuje odstránenie všetkých potvrdení a výpisov ako príloh predkladaných záujemcami o zákazky v rámci procesu verejného obstarávania, respektíve vyžadovaných pri rôznych žiadostiach o financovanie zo štátneho rozpočtu, eurofondov alebo pri žiadostiach o dotácie a granty.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies