Združenie za otvorenú justíciu potvrdilo kandidatúru Ďurišovej na post predsedu NS

NETKY.SK • 24 Apríl 2014, 10:29 • 2 min
Združenie za otvorenú justíciu potvrdilo kandidatúru Ďurišovej na post predsedu NS

BRATISLAVA - Združenie Sudcovia „Za otvorenú justíciu“ (ZOJ) oficiálne potvrdilo nomináciu sudkyne Zuzany Ďurišovej za kandidátku do volieb nového predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR.

slovakia

left justify in out

„Svojou doterajšou prácou, osobnými postojmi a súkromným životom preukázala, že je osobnosťou s vysokým odborným a morálnym kreditom. Svoje názory nikdy nezmenila ani pod vplyvom šikanózneho správania a straty dlhoročnej špecializácie. Dokázala vyjadriť kritiku súčasných pomerov v súdnictve otvorene aj pred širokou verejnosťou a médiami. Ako riaditeľka Justičnej akadémie SR preukázala svoju schopnosť viesť široký kolektív ľudí,“ uviedla prezidentka ZOJ Katarína Javorčíková.

 

ZOJ si uvedomuje, že kľúčovú úlohu v ďalšom smerovaní slovenskej justície má aj obsadenie funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR, ktorý podľa súčasnej právnej úpravy bude vykonávať aj funkciu predsedu Súdnej rady SR. „Sudcovia aj verejnosť právom očakávajú, že to bude osobnosť, ktorá ukončí doterajšie obdobie názorovej konfrontácie a polarizácie slovenských sudcov, a vážnych pochybností o bezúhonnosti a apolitickosti súčasného predsedu Najvyššieho súdu SR,“ dodal Javorčíková. Predstavitelia ZOJ vyjadrili svoje presvedčenie, že členovia Súdnej rady SR si dostatočne uvedomujú svoj diel zodpovednosti za zlý stav súdnictva a do funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR zvolia osobnosť, ktorá dokáže vrátiť rešpekt a dôveru k tejto funkcii. 

 

Zuzana Ďurišová sa v súboji o post šéfa najvyššieho súdu stretne s terajším predsedom súdu Štefanom Harabinom, ktorého kandidatúru podala Sudcovská rada NS SR. Proti Harabinovej nominácii pritom protestuje skupina 13 sudcov najvyššieho súdu, návrh považujú za iniciatívu úzkej skupiny sudcov tohto súdu, ktorá je názorovo napojená na Harabina. Kandidáta do volieb predsedu NS SR chce navrhnúť aj minister spravodlivosti Tomáš Borec, ktorý "finalizuje rozhovory" o nominácii. Meno možného kandidáta, ktorého chce navrhnúť, ešte nepovedal. 

 

Harabin ako predseda Súdnej rady SR vyhlásil voľby na 19. mája. Návrhy kandidátov môžu podávať členovia súdnej rady, sudcovské rady, stavovské organizácie sudcov, zhromaždenie sudcov najvyššieho súdu, sudcovia najvyššieho súdu a minister spravodlivosti do 28. apríla. 

 

Päťročné funkčné obdobie na poste šéfa najvyššieho súdu Štefanovi Harabinovi vyprší 22. júna. Zákon mu stanovuje len to, že voľby predsedu musí vyhlásiť najneskôr 45 dní pred ich konaním. Harabin bol do funkcie sudcu ustanovený 1. januára 1983 a na NS SR ho pridelili 1. januára 1993. 

 

Premiér a neúspešný prezidentský kandidát Robert Fico (Smer-SD) počas predvolebnej kampane viackrát povedal, že by neodporučil Štefanovi Harabinovi znovu kandidovať na funkciu predsedu Najvyššieho súdu SR. "Je objektívny fakt, že predseda najvyššieho súdu rozdeľuje súdnictvo. Preto, ak by sa mňa opýtal pán Harabin, či by som mu odporúčal, aby kandidoval na predsedu najvyššieho súdu, tak by som mu povedal, aby nekandidoval, že mu to neodporúčam," povedal Fico 22. marca v diskusnom dueli Rozhlasu a televízie Slovenska k prezidentským voľbám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies