Predsedníčka Európskej Komisie Ursula Von der Leyenová verejne pripúšťa oneskorenie povolenia vakcín na Covid-19

NETKY.SK • 10 Február 2021, 12:33 • 2 min
Predsedníčka Európskej Komisie Ursula Von der Leyenová verejne pripúšťa oneskorenie povolenia vakcín na Covid-19

Predsedníčka Európskej komisie verejne priznala kritiku, za oneskorenie povolenia vakcín na Covid-19.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Šéfka Európskej komisie tvrdí, že priemysel musí byť v súlade s vedeckým pokrokom. Ursula von der Leyenová pripustila, že Európska únia sa oneskorila s povolením vakcín na ochorenie Covid-19 a „stále nie sme tam, kde chceme byť“. Informáciu uviedol portál BBCV prejave pred Európskym parlamentom uznala nedostatky v reakcii Komisie na vakcínyVon der Leyenová čelila kritike europoslancov za to, ako Európska únia zavádza. Tvrdila však, že rozhodnutie kolektívne objednávať vakcíny je „správna vec“Komisia sa dostala pod paľbu kvôli pomalému dodávaniu v rámci svojej vakcínovej schémy, ktorá bola zavedená v júni minulého roku a ktorá jej umožňuje rokovať o nákupe vakcín v mene svojich členských štátov. Zavedenie taktiež ovplyvnili oneskorenia výrobcov vakcín vrátane spoločností Oxford-AstraZeneca a Pfizer-BioNTech, a to z dôvodu problémov s kapacitou a dodávkami.

 

img

 

Von der Leyenová v posledných dňoch hovorila s niekoľkými médiami, ale toto bolo jej prvé verejné prijatie kritiky. Minulý týždeň pre nemecký web Süddeutsche Zeitung uviedla, že „krajina sama o sebe môže byť rýchlostným člnom, EÚ pripomína skôr tanker“.

 

img

 

S povolením sme sa oneskorili. Boli sme príliš optimistickí, pokiaľ išlo o masívnu výrobu,“ pripustila predsedníčka Komisie, „a sme si možno príliš istí, že to, čo sme si objednali, bude skutočne dodané včas.“ Poznamenala tiež, že bude treba zodpovedať otázky, čo sa stalo. Taktiež obhajovala čas potrebný na schválenie vakcín, ktorý označila za „nevyhnutnú investíciu na nastolenie dôvery a bezpečnosti“Predsedníčka Komisie uviedla, že „hlboko“ ľutuje hrozbu zo strany EÚ, ktorá minulý mesiac obmedzila prísun vakcín medzi Írskom a Severným Írskom. „Ale nakoniec sme to napravili a môžem vás ubezpečiť, že moja Komisia urobí maximum pre ochranu mieru Severného Írska,“ dodala.

 

Reakcie poslancov boli rôzne. Pravicový dánsky europoslanec Peter Kofod sa sťažoval, že EÚ „šliape po vode“, zatiaľ čo iné krajiny ako Spojené kráľovstvo, USA a Izrael urobili veľké kroky v očkovaní svojej populácie.  „Nie všetko bolo v posledných týždňoch a posledných mesiacoch ideálne,“ uviedol predseda stredopravej skupiny europoslancov za Európu Manfred Weber. „Kľúčové rozhodnutia boli správne,“ dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies