Zvýšené náklady na energie budú Liptovský Mikuláš stáť zhruba 700.000 eur

NETKY.SK • 18 Január 2023, 19:30 • 2 min
Zvýšené náklady na energie budú Liptovský Mikuláš stáť zhruba 700.000 eur

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Zvýšené náklady na elektrinu a plyn budú mesto Liptovský Mikuláš v tomto roku stáť približne 700.000 eur. Pre TASR to potvrdil primátor Ján Blcháč.

slovakia

left justify in out

"Od apríla minulého roka ideme v partnerstve so Stredoslovenskou energetikou na spotových cenách. Vysúťažená spoločnosť, ktorá nám mala dodávať elektrinu za 150 eur za megawatthodinu, totiž skrachovala. Už vlani sme tak museli znášať niekoľkostotisícový náklad na energie a pokračuje to aj v tomto roku," konkretizoval Blcháč. Podotkol, že minulý rok mestu medziročne stúpli ceny energií zhruba osem- až deväťnásobne. Primátor uviedol, že zamestnancov radnice vedú k tomu, aby šetrili, kde sa dá.

 

"Nemôžeme to však urobiť tak, že cez víkend vypneme kúrenie v materskej škole, necháme ju vymrznúť a v pondelok ráno tam deti budú musieť sedieť vo vetrovkách. Nepristúpili sme ani k vypínaniu verejného osvetlenia," povedal. Prepúšťanie zamestnancov na mestskom úrade zatiaľ nepredpokladajú. Blcháč ubezpečil, že mesto je dostatočne finančne schopné, aby si udržalo terajších pracovníkov. Zdražovanie sa snažia zvládnuť energetickým zefektívňovaním mestských budov, v uplynulých rokoch viaceré z nich zrekonštruovali. Podľa primátora má mesto v súčasnosti vypracované aj viaceré energetické audity a plánujú v tom pokračovať. "Dúfame, že s cenami energií ide iba o prechodný stav, že sa postupne stabilizujú a znížia," uzavrel. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies