Zatiaľ čo na Slovensku rušia cyklotrasy, fínska vláda občanom kupuje bicykle

NETKY.SK • 27 Marec 2018, 06:00 • 2 min
Zatiaľ čo na Slovensku rušia cyklotrasy, fínska vláda občanom kupuje bicykle

HELSINKI - Fínska vláda postupne plní svoj sľub spojený s národným klimatickým programom. Súčasťou toho je aj rozšírenie cyklistickej dopravy o 30%.

slovakia

left justify in out

Bicykle sú totiž jediný dlhodobo udržateľný spôsob dopravy a chápe to stále čoraz viac ľudí. Niektorí ľudia sa však presviedčajú ťažšie a radšej sedkajú v autíčku dve hodiny v zápche ráno a potom zase poobede.

 

VIDEO Masový protest cyklistov: Bratislava delí ľudí na dve kategórie, ale je rovnakým domovom nás všetkých

 

Bicykel je okrem svojich ekologických vlastností aj rýchly a figúre prospešný. Okrem toho nemáte problém s parkovaním. V hornatejších mestách sa však cyklisti namakajú viac, a tí lenivší radšej zvolia inú dopravu. Takýto problém však dokáže vyriešiť elektrický bicykel. Niektoré špeciálne kúsky stoja tisíce, avšak základný model sa dá zohnať za prijateľnú cenu.

 

Fínska vláda vyčlenila sumu 16,3 milióna eur na to, aby občanom prispela na kúpu elektrického bicykla. Týmto spôsobom chce ľudí motivovať, aby odložili autá a presadli na bicykel.

 

Každý záujemca dostane na elektrobicykel príspevok vo výške 400 €. Stačí vyplniť online prihlášku do tohto programu. Vláda počíta približne so 40 000 záujemcami.

 

Fínske ministerstvo dopravy argumentuje tým, že elektrické bicykle môžu jednoducho nahradiť autá, pretože ľudia na nich budú tráviť omnoho viac času a prejdú väčšiu vzdialenosť. Projekt odštartuje v roku 2021.

 

Na Slovensku sa zatiaľ musíme uspokojiť s tým, čo (ne)máme:



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies