Igor Matovič sa nevzdáva. Na vládu priniesol návrh o 500-eurových poukážkach pre seniorov

NETKY.SK • 1 December 2021, 11:05 • 2 min
Igor Matovič sa nevzdáva. Na vládu priniesol návrh o 500-eurových poukážkach pre seniorov

BRATISLAVA - Minister financií zároveň odmietol do návrhu zapracovať podmienky navrhované opozíciou, ktoré podmienila podporou v pléne NR SR.

slovakia

left justify in out

Vicepremiér a minister financií Igor Matovič (OĽaNO) prišiel v stredu na rokovanie vlády spolu s návrhom na poskytnutie 500-eurových poukážok seniorom, ktorí sa dajú zaočkovať, alebo ktorí už zaočkovaní sú

 

Poukážky nezaočkovaní nedostanú

Väčšina ministrov podľa neho návrh podporí. Matovič pevne verí, že sa nájde aj rozumná väčšina v parlamente, ktorá mu dá zelenú. Pred rokovaním vlády tiež uviedol, že do návrhu nezapracuje zmeny, ktoré navrhla opozícia, a teda rozdať poukážky aj nezaočkovaným dôchodcom.

 

Dôvodom je, že nevytvárajú žiadnu motiváciu u najrizikovejšej skupiny obyvateľstva, aby prostredníctvom vakcíny chránili svoje zdravie. Návrh nepodporil ani koaličný partner zo strany SaS. Nápad hodnotí ako neefektívny a drahý. Poukázal pritom na neúspešnú očkovaciu lotériu, ktorá nijakým spôsobom nezvýšila záujem o očkovanie v spoločnosti. 

 

img

 

"A tým pádom to nemá zmysel. My nemáme navyše na ministerstve financií peniaze na rozhadzovanie, ale vieme ušetriť vtedy, keď sa nám masívna skupina dôchodcov zaočkuje, pretože vtedy to automaticky prináša obrovské úspory. Vtedy vieme tie peniaze poskytnúť dôchodcom a poškodeným prevádzkam," vyhlásil minister.

 

Súvisiaci článok: SaS Matovičove 500-eurové poukážky pre dôchodcov vetovala!

 

Mizerná očkovacia kampaň

Zároveň skritizoval nedostatočné motivujúce kroky, ktoré by ľudí viedli k očkovaniu. "Keďže sa tu dlhé mesiace nerobí nič, čo by zvyšovalo zaočkovanosť najrizikovejšej skupiny ľudí, ktorí nás následne stoja obrovské peniaze pri liečení,  a vidíme situáciu, ktorú to spôsobuje, že musíme preto prijímať núdzový stav, tak sme to vyhodnotili tak, že je lepšie teraz investovať do zaočkovania dôchodcov, ako následne platiť miliardy eur za škody, ktoré spôsobí to, že ich nezaočkujeme," skonštatoval.

 

img

 

Pri otázke o pridanej hodnote 500-eurových poukážok sa odvolal na materiál od Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP), ktorý ešte v lete vyhodnocoval prínosy očkovania. Spoločenskú hodnotu jedného zaočkovaného dôchodcu vtedy analytici podľa jeho slov vyčíslili na 12-tisíc eur.

 

"Ja sa snažím chytať zajaca za chvost, čiže riešiť situáciu, ktorá je, bohužiaľ, dlhodobo zúfalá, máme extrémne nízku zaočkovanosť a extrémne nízku zaočkovanosť dôchodcov v porovnaní s inými krajinami," uzavrel minister.

 

Mohlo by vás zaujímať: AKTUALIZÁCIA: Igor Matovič navrhuje poskytnúť 500 miliónov eur dotknutým prevádzkam!

 

Drahý "špás"

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský pred dnešným rokovaním vlády povedal, že je za akékoľvek opatrenie, ktoré motivuje ľudí k očkovaniu. Priznal však, že nevie, koľko ľudí by takáto finančná odmena mohla motivovať.

 

Zdôraznil ale, že celá pandémia je drahá. Riešiť podľa neho treba najmä to, aby sa Slovensku podarilo dosiahnuť kolektívnu imunitu, preto nechce porovnávať to, či by sa pol miliardy eur nedalo v zdravotníctve využiť lepšie.

 

img

 

"Verím, že aj do zdravotníctva pôjdu peniaze, ktoré sa využijú na rozumné veci," dodal. Na margo prípadných zmien týkajúcich sa lockdownu odpovedal, že je o nových záveroch predčasné hovoriť. Dobrou správou je, že pacientov v nemocniciach mierne ubudlo. Treba podľa neho sledovať trendy.

 

Prečítajte si tiež: Igor Matovič: Pán minister Lengvarský si musí zožať, čo zasial

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies