Po Slovensku aj Nórsko vyhostí ruského diplomata pre podozrenie zo špionáže

NETKY.SK • 19 August 2020, 18:13 • 2 min
Po Slovensku aj Nórsko vyhostí ruského diplomata pre podozrenie zo špionáže

OSLO - Nórsko sa rozhodlo vyhostiť ruského diplomata po tom, ako v Osle zatkli nórskeho občana pre podozrenie zo špionáže pre Kremeľ.

slovakia

left justify in out

Špión v Nórsku

Zadržanie špióna, ktorý pracoval pre Rusko, oznámili nórske orgány pred dvoma dňami. Muža zadržali v sobotu počas stretnutia s údajným agentom ruskej tajnej služby. Jeho identita doposiaľ nebola odhalená, malo by však ísť o päťdesiatnika narodeného v zahraničí.

 

Zadržaný pracoval pre spoločnosť DNV GL, ktorá ponúka konzultačné služby v lodiarskom, ropnom, plynárenskom a energetickom sektore. Podľa vyšetrovacích orgánov mal muž aj kontakty so zástupcami nórskeho obranného priemyslu.

 

img

 

Zatknutý muž sa priznal, že počas víkendového stretnutia prijal peniaze/ V súčasnosti je obvinený z porušenia nórskych zákonov, za čo mu hrozí väzobný trest odňatia slobody v maximálnej výške 15 rokov.

 

Diplomatický škandál

Na pozadí toho, čo sa stalo, vyhlásil Oslo jedného zo zamestnancov ruskej ambasády za non grata a dal mu 72 hodín na odchod z krajiny. Meno vyhosteného diplomata nebolo zverejnené, je však známe, že pracoval v obchodnom oddelení ruského veľvyslanectva.

 

Ruský veľvyslanec v Nórsku bol pozvaný na ministerstvo zahraničných vecí, kde mu bolo povedané, že zamestnanec ruského veľvyslanectva je persona non grata a musí opustiť krajinu.

 

"Je to preto, že spáchal činy, ktoré nezodpovedajú jeho postaveniu a úlohe diplomata," vysvetlil nórske ministerstvo zahraničných vecí.

 

Rusky rezort diplomacie protestoval proti vyhosteniu zamestnanca.

 

img

 

"Prehľadali ho, nedovolili kontaktovať veľvyslanectvo alebo privolať konzulárneho úradníka na miesto incidentu.V súvislosti s porušením diplomatického štatútu sme podali protest," uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

 

Vyhostenie diplomatov zo Slovenska a Česka

Toto je tretí prípad za posledné tri mesiace, keď európska krajina vyhostila ruských diplomatov.

 

Minulý týždeň slovenské ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí vyhlásilo, že úrady vyhostili troch pracovníkov ruského veľvyslanectva v Bratislave pre podozrenie zo špionážnej činnosti.

 

Riaditeľ tlačového odboru ministerstva Juraj Tomaga povedal, že podľa informácií slovenských spravodajských zložiek bola činnosť ruských diplomatov v SR v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch.

 

Predtým 7. júna Česká republika vyhostila dvoch ruských diplomatov. Vyvrcholilo tak niekoľko mesiacov trvajúce napätie v diplomatických vzťahoch medzi Českom a Ruskou federáciou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies