Útoky na zdravotníkov sú čoraz častejšie. Komora lekárov vládu vyzvala, aby urýchlene konala

NETKY.SK • 18 November 2021, 11:05 • 2 min
Útoky na zdravotníkov sú čoraz častejšie. Komora lekárov vládu vyzvala, aby urýchlene konala

BRATISLAVA - Lekári vláde vyčítajú aj prijatie novej legislatívy, ktorá im nariaďuje pracovnú povinnosť počas mimoriadneho stavu.

slovakia

left justify in out

Slovenská lekárska komora (SLK) žiada o urýchlené prijatie zákona o trestnej zodpovednosti za psychické a fyzické napadnutie zdravotníkov, ktorým sú vystavovaní počas práce aj v mimopracovnom čase. Informovala o tom hovorkyňa SLK Nancy Závodská.

 

Komora upozorňuje, že útokov na zdravotníkov stále pribúda. Nerozumie najmä agresivite zo strany ľudí, ktorým pomohli a vyliečili ich, či zo strany zdravých osôb, ktorí môžu byť kedykoľvek odkázaní na ich pomoc. "Jasnejší je postoj a agresivita ľudí na sociálnych sieťach, lebo tí sa za svoje slová zatiaľ nemusia zodpovedať, ich zbabelosť kryje anonymita," doplnila SLK.

 

 

Lekári reagovali aj na novú legislatívu, ktorá umožňuje nariadiť pracovnú povinnosť aj počas mimoriadneho stavu. "My lekári a zdravotníci pracujeme aj bez toho, aby nám to niekto z parlamentu alebo z iných orgánov štátu pripomínal," uviedla komora.

 

Podľa nej štát nehľadá iné cesty, ako zmierniť ich boj v pandémii. Pripomenuli, že nedostatok lekárov a sestier nemožno nahrádzať príkazmi, ale zlepšením pracovných podmienok, ochranou zo strany štátnych orgánov a poskytnutím spravodlivej odmeny za prácu.

 

Mohlo by vás zaujímať: Situácia v krajských nemocniciach je kritická. Odsúvajú vážne prípady



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona