Mnohých láka do volebných komisií finančná odmena. Koľko si zarobia počas prvého a druhého kola?

NETKY.SK • 23 Marec 2024, 09:35 • 2 min
Mnohých láka do volebných komisií finančná odmena. Koľko si zarobia počas prvého a druhého kola?

Za správnosť hlasovania aj sčítania hlasov zodpovedajú členovia volebných komisií. V týchto voľbách je ich po celom Slovensku takmer 45-tisíc. Najmä v menej rozvinutých regiónoch mnohých do komisií prilákala finančná odmena.

slovakia

left justify in out

Janka Kišvinceová pracuje v obci Podrečany, v okrese Lučenec v pohostinstve. Hlavný dôvod, prečo bude v komisii, je finančná motivácia. „Zarobiť trošku peňazí. Mám dcéru na vysokej škole, takže hlavne preto. V každom prípade sa to oplatí, každý peniaz je peniaz,“ uviedla.

V komisiách budú aj jej deti. Členkou bola už predtým, vie presne, čo ju čaká. „Nachystať všetko pre voličov a už potom nič, len čakať, kým všetci odvolia. Zrátať hlasy, zapísať všetko, odovzdať všetko a keď je všetko v poriadku, tak ideme domov,“ vysvetlila členka okrskovej volebnej komisie Janka.

Ľudí do komisií prioritne nominujú politické strany. „Tak obyvatelia aj mňa, ako starostu oslovujú s tým, že či by mohli ísť do komisií nakoľko si chcú privyrobiť nejaké finančné prostriedky, tak im odporúčam, že nech si pozrú stránky politických strán, alebo petičných hnutí, ktoré dávajú kandidátky,“ povedal starosta obce Tuhár Peter Čeman.

Odmena za účasť v komisii sa odvíja od priemernej mzdy v hospodárstve. „Pre prvé kolo je napríklad odmena člena 69 eur. Pričom v druhom kole bude jeho odmena 77 eur. Pre predsedu je to 89,70 eura,priblížila riaditeľka odboru volieb Eva Chmelová.

Okrem toho dostávajú samosprávy peniaze aj na stravu. Niektoré ju pre komisie zabezpečia, iné nie. Čo sa týka Lučenca, tam celá čiastka bude vyplatená v hotovosti s tým, že členovia dostanú najskôr to stravné a následne po istom čase dostanú aj vyplatenú čiastku, tých 69 eur,uviedol člen Okresnej volebnej komisie v Lučenci Ladislav Banský.

„Stravu, ako každé voľby zabezpečujeme externe, nedávame ani lístky, oslovili sme podnikateľa, ktorý má reštauráciu. Výdaj stravy bude v miestnom hostinci,“ dodal starosta obce Polichno Pavel Kyseľ.

Členovia volebných komisií začali pracovať ráno, asi o 6.00 hod. Skončiť by mali približne o polnoci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sarah Horová
Zdroj/foto: RTVS, Ilustračná snímka. (spravy.rtvs.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies