Bill Gates: Domy sú pre klímu veľmi zlé, čo s tým?

NETKY.SK • 12 November 2019, 11:39 • 2 min
Bill Gates: Domy sú pre klímu veľmi zlé, čo s tým?

Americký miliardár a filantrop Bill Gates sa na svojom blogu rozpísal o tom, akou hrozbou sú pre klímu budovy a stavby.

slovakia

left justify in out

Rozsah problému Gates ilustruje na "jeho" Seattli. Metropola amerického severozápadu počas tohto roka dokončí len v centre mesta 39 veľkých stavebných projektov a počas ďalších dvoch rokov pribudne ďalšia stovka. Seattle v tom nie je jediný - do roku 2060 podľa Gatesa pribudne na Zemi také množstvo budov, ako by každý mesiac vznikol jeden nový New York.

 

Podľa Gatesa sa na tomto čísle dá nájsť niečo dobré i zlé - mestá znamenajú lepšiu životnú úroveň, zaujímavejšie ponuky práce aj kvalitnejšiu lekársku starostlivosť a vzdelanie.

 

Na druhej strane je stavba takých budov sama o sebe obrovským prispievateľom ku klimatickej kríze. Súčasne je to jedna z oblastí, kde sa dajú technológie použiť na zmiernenie tohto problému - podľa Gatesa pomerne významne.

 

Domy prispievajú k zhoršovaniu klímy dvoma spôsobmi. Prvá je samotná ich stavba - dnes sa najviac stavia z betónu a železa, pričom obe tieto hmoty sú spojené s obrovským množstvom uvoľneného oxidu uhličitého.

 

Bill investoval do ekologických spoločností

 

V skutočnosti sú len tieto materiály zodpovedné za desať percent svetových emisií skleníkových plynov. "V súčasnej dobe nemáme praktický spôsob, ako ich vyrábať, bez toho aby sme uvoľňovali oxid uhličitý," píše Gates.

 

Práve preto investoval nemalé prostriedky (skrz Breakthrough Energy Venture) do spoločnosti Boston Metal, ktorá sa o riešenie snaží - vyvíja spôsob, ako získať uhlíkovo neutrálnu oceľ s použitím elektriny namiesto uhlia.

 

 

Ďalšou spoločnosťou, ktorá sa pokúša o to isté je CarbonCure - a tiež ona k tomu využíva Gatesove doláre. Táto firma má ale iný prostriedok k ekologickejšiemu stavebníctvu: hľadá cestu, ako do betónu ukladať oxid uhličitý.

 

 

Čo s klimatizáciou budov?

 

Druhým spôsobom, ako budovy prispievajú ku klimatickej zmene, je ich prevádzka. Môže to síce vyzerať, že najviac sa spotrebuje za najrôznejšie elektronické spotrebiče a hračky, ktorých stále pribúda, v skutočnosti je ale najväčším žrútom energie v moderných krajinách kúrenie a najmä klimatizácia.

 

V súčasnej dobe ich na svete nájdeme 1,6 miliárd - do roku 2050 by ich malo byť najmenej 5 miliárd. Existuje pritom reálna hrozba, že s otepľovaním planéty ich bude potreba stále viac a viac a tým budú situáciu ešte viac zhoršovať.

 

Podľa Gatesa existuje jediné logické a zmysluplné riešenie - a tým je dekarbonizácia sietí, teda prechod z uhoľnej ekonomiky na ekonomiku obnoviteľnú založenú na nefosílnych zdrojoch. A to ani nehovoriac o takzvaných fluórovaných skleníkových plynoch, ktoré sú súčasťou klimatizácie, ktoré tiež prispievajú k otepľovaniu planéty. Roku 2016 sa zástupcovia 197 krajín zaviazali, že výrobu aj spotrebu týchto plynov do roku 2045 znížia o 80 percent. Aj tento výskum a vývoj Gates spolufinancuje.

 

Podobným problémom je podľa neho aj vykurovanie budov, ktoré sa ešte stále nesie v duchu "hodíme do kotla viac uhlia".

 

Aj v tejto oblasti jeho spoločnosti hľadajú cesty, ako spotrebu znížiť. Jednou z ciest sú efektívnejšie senzory (Gates investoval do spoločnosti 75F), ktorá v spojení s umelými inteligenciu umožňujú vykurovať domácnosti naozaj inteligentne a teda efektívne - podľa Gatesovho blogu znižujú spotrebu energií až o 50 percent. Nádejná sú aj múdra skla, ktorá mení okná automaticky na tmavšie, ak je potrebné miestnosť ochladiť.

 

 

Samotný Microsoft sa zaviazal, že jeho budovy zníži spotrebu uhlíka o 15-30 percent. Veľký dôraz kladie Gates ale aj na tradičnejšie metódy - vyzýva totiž, aby sa stavalo poctivo - stavby potom nebude potrebné tak často obnovovať ...



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies