Slováci, ktorí odmietli mimoriadnu službu, už dostávajú rozhodnutia z úradov

NETKY.SK • 2 August 2023, 11:15 • 2 min
Slováci, ktorí odmietli mimoriadnu službu, už dostávajú rozhodnutia z úradov

Bratislava-Občania podávali vyhlásenia kvôli dezinformáciám ohľadom možnej mobilizácie

slovakia

left justify in out

Po mierovom stave vo svojej krajine občania prirodzene túžia a nemyslia na hrôzy vojny. Pred rokmi aj u nás mladí chlapi "rukovali". Neskôr však povinnú vojenskú službu zrušili a vznikla profesionálna slovenská armáda. Aj v dnešných časoch, keď bezvojnový stav nie je samozrejmý, je nutné, aby mala každá krajina k dispozícii vojakov, ktorí sú schopní okamžite reagovať a brániť krajinu. V prípade mimoriadnych udalostí sú do "zbrane" povolávaní aj vojaci v zálohe. Chýry o mobilizácii zo začiatku tohto roka rozhýbali aj štátny aparát. V týchto dňoch prídu dotknutým občanom do schránok rozhodnutia, ktoré s mobilizáciou súvisia. 

 

 

Občania, ktorí podali Vyhlásenie o odopretí mimoriadnej služby, v týchto dňoch dostávajú rozhodnutia príslušných okresných úradov. Vo väčšine prípadov úrad žiadosti vyhovie a rozhodne o zaradení do evidencie občanov, ktorí majú povinnosť v čase vojny alebo vojnového stavu vykonať alternatívnu službu. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Mária Precner.

 

Mnohí občania sa chceli podaním vyhlásenia vyhnúť prípadnej účasti na aktívnej obrane štátu, pripomína rezort. Išlo podľa neho o dôsledok dezinformačnej kampane zo začiatku roka, strašiacou údajnou mobilizáciou. Podaním vyhlásenia však branná povinnosť nezaniká, vysvetlilo ministerstvo. Ide len o zmenu formy služby, ktorou by v prípade potreby občan prispieval k obrane Slovenskej republiky.  "Na túto skutočnosť sme už upozorňovali, čo podčiarkuje zraniteľnosť spoločnosti v oblasti overovania a selekcie informácií. Aj napriek snahe o informovanie verejnosti totiž množstvo občanov podľahlo falošným správam a propagande bez overovania faktov," skonštatoval minister obrany Martin Sklenár.

Rezort obrany opakuje, že na Slovensku sa neplánovala a ani neplánuje žiadna mobilizácia. S cieľom predísť ďalším dezinformáciám zverejnilo MO SR na svojom webe zoznam najčastejších otázok spolu s odpoveďami k téme (https://www.mosr.sk/najcastejsie-otazky-odpovede/). Verejnosť si môže overovať informácie aj prostredníctvom e-mailovej adresy faktyoobrane@mod.gov.sk.

 

Branná povinnosť vzniká každému mužovi, občanovi Slovenskej republiky prvého januára kalendárneho roka, v ktorom dovŕši 19 rokov veku, a zaniká 31. decembra kalendárneho roka, v ktorom dovŕši 55 rokov veku, ak mu branná povinnosť nezanikla z iných dôvodov skôr. Alternatívna služba, teda služba bez zbrane, predstavuje napríklad pomoc v nemocniciach, pri kopaní zákopov, civilnej ochrane obyvateľstva či ďalšie služby v prospech Ozbrojených síl SR. Podrobnosti o výkone alternatívnej služby upravuje zákon o alternatívnej službe v čase vojny alebo vojnového stavu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies