Zástupcovia ZMOS rokovali o možnosti použiť rezervný fond aj na bežné výdavky. Ako by mohla pmôcť novela o rozpočtových pravidlách?

NETKY.SK • 5 Apríl 2024, 09:19 • 2 min
Zástupcovia ZMOS rokovali o možnosti použiť rezervný fond aj na bežné výdavky. Ako by mohla pmôcť novela o rozpočtových pravidlách?

BRATISLAVA - Preklenúť kritické obdobie súvisiace s nedostatkom financií samospráv by mohla pomôcť novela zákona o rozpočtových pravidlách, ktorá by povolila použiť rezervný fond nielen na kapitálové, ale aj bežné výdavky miest a obcí. Po štvrtkovom rokovaní Predsedníctva Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) to načrtol predseda združenia Jozef Božik.

slovakia

left justify in out

„Nie je to systémové riešenie, no môže pomôcť mestám a obciam v tom najbližšom období," uviedol Jozef Božik, ktorý informoval, že o tejto možnosti rokuje ZMOS s Ministerstvom financií (MF) SR. Priznal, že o tejto téme sa vedie diskusia aj na úrovni členov združenia. 

„Hovoríme o tom, aby sme neminuli nasporené prostriedky z minulých rokov určené na znižovanie investičného dlhu," poznamenal. „Toto je však cesta, po ktorej teraz kráčame, aby sme si vedeli pomôcť v tejto najvyhrotenejšej situácii," zdôraznil predseda združenia.

Ďalšou možnosťou, o ktorej ZMOS rokuje s rezortom financií, je možnosť vyplatiť jednorazovo kompenzáciu za znížené príjmy samospráv v dôsledku prijatých legislatívnych opatrení, týka sa to alikvotnej čiastky výnosu z dane z príjmov fyzických osôb, približne 236 miliónov eur

Predseda ZMOS-u pripomenul, že k podobnej dohode s vládou došlo aj v roku 2023.„Teraz sme túto otázku opäť otvorili preto, aby počas apríla, mája a čiastočne aj v júni mohlo dôjsť k optimalizácii príjmovej časti rozpočtov samospráv," uviedol Jozef Božik.

Deklaroval tiež, že pretrvávajúca požiadavka združenia sa týka novely zákona o sociálnych službách, ZMOS chce znenie zákona vrátiť do obdobia rokov 2019 - 2020, keď obce a mestá nemali povinnosť platiť platby neverejným poskytovateľom sociálnych služieb.„Nie preto, že nechceme platiť, ale tie peniaze jednoducho nemáme," zdôraznil Jozef Božik. V tejto veci rokuje ZMOS s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

Členovia ZMOS-u poukázali tiež na to, že samosprávy naďalej bojujú s nárastom výdavkov súvisiacich s valorizáciou miezd vo verejnej správe či so zvýšenými cenami energií. Opakovane tiež varovali, že nedostatok financií už ohrozuje nielen zabezpečenie služieb samospráv pre občanov, ale aj kofinancovanie projektov z európskych prostriedkov, a tým do veľkej miery aj rozvoj miest a obcí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: ZMOS, Foto: ZMOS
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies