Rusko prijme odvetné sankcie voči Európskej únii

NETKY.SK • 15 Október 2020, 14:45 • 2 min
Rusko prijme odvetné sankcie voči Európskej únii

MOSKVA - Najnovšie sankcie, ktoré EÚ uvalila na ľudí z okolia ruského prezidenta Vladimira Putina, považuje Kremeľ "za vedome nepriateľský krok" poškodzujúci vzťahy medzi Ruskom a EÚ.

slovakia

left justify in out

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov avizoval, že Rusko prijme odvetné opatrenia. EÚ uvalila sankcie na fyzické a právnické osoby v Rusku v súvislosti s pokusom o otrávenie ruského opozičného politika Alexeja Navaľného a vojenským konfliktom v Líbyi.

 

Peskov vyhlásil, že tento krok EÚ "nemá logiku". Rozhodnutie EÚ, aby vzťahy medzi Bruselom a Moskvou "záviseli od osoby (Alexeja Navaľného), ktorá sa v Európe považuje za vodcu akejsi opozície", podľa Peskova "nevyvoláva nič iné ako poľutovanie".

 

img

 

Súvisiaci článok: Tím expertov z OPCW potvrdil, že Navaľnyj bol otrávený novičkom

 

Kremeľ obvinenia odmieta

Hovorca Kremľa zároveň odmietol dohady, že v kancelárii ruského prezidenta bola vytvorená skupina, ktorá mala za úlohu diskreditovať vodcu opozície Navaľného.

 

Sankcie, ktoré EÚ uvalila v súvislosti s pokusom o otrávenie Navaľného sa týkajú šiestich osôb z blízkeho okolia prezidenta Vladimira Putina vrátane riaditeľa tajnej služby FSB Alexandra Bortnikova a námestníka prezidentskej kancelárie Sergeja Kirijenka.

 

Mohlo by vás zaujímať: Šéf ruskej diplomacie uviedol, že Rusko môže ukončiť dialóg s EÚ

 

Terčom sankcií je aj Štátny výskumný ústav organickej chémie a technológie, s ktorým majú podnikatelia z EÚ zakázané udržiavať akýkoľvek vzťah.

 

img

 

EÚ uvalila sankcie aj na ruského oligarchu Jevgenija Prigožina, ktorý sa podľa Bruselu dopúšťa porušovania zbrojného embarga uvaleného na Líbyu Bezpečnostnou radou OSN, keď finančne podporuje tzv. Vagnerovu súkromnú armádu.

 

K EÚ sa pripojil aj Londýn

Pripojenie sa k uplatňovaniu týchto sankcií EÚ voči Rusku oznámila vo štvrtok aj britská vláda. "Spojené kráľovstvo a jeho partneri sa zhodli, že neexistuje žiadne prijateľné vysvetlenie otravy Alexeja Navaľného - okrem ruskej účasti a zodpovednosti," uvádza sa vo vyhlásení britského ministerstva zahraničných vecí.

 

Londýn požaduje úplné vyšetrenie okolností otravy Navaľného a uviedol, že Rusko musí Organizácii pre zákaz chemických zbraní (OPCW) poskytnúť svoj program vývoja a výroby nervovoparalytickej látky novičok.

 

Prečítajte si viac: Alexey Navaľnyj povedal, koho podozrieva zo svojej otravy

 

Pokiaľ ide o sankcie voči magnátovi Prigožinovi, Londýn deklaroval, že "je zodpovedný za významné aktivity zahraničných žoldnierov v Líbyi a viacnásobné porušovanie zbrojného embarga OSN".

 

"Dali sme jasne najavo, že akákoľvek vonkajšia účasť v tejto kríze je neprijateľná," zdôraznil Londýn. Dodal, že bude naďalej spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom, aby sa tí, ktorí sa snažia narušiť stabilitu a bezpečnosť Líbye, museli za svoje činy zodpovedať.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies