Väzni doteraz vyrobili takmer 205-tisíc ochranných rúšok a cez 18-tisíc štítov

NETKY.SK • 26 Apríl 2020, 10:21 • 2 min
Väzni doteraz vyrobili takmer 205-tisíc ochranných rúšok a cez 18-tisíc štítov

BRATISLAVA - Slovenskí väzni, ktorí sú od počiatku nápomocní v boji proti novému koronavírusu, doteraz vyrobili v strediskách vedľajšieho hospodárstva 204.432 ochranných rúšok.

slovakia

left justify in out

Uvádza sa to v aktuálnom týždňovom prehľade Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS), zverejnenom na jeho stránke na sociálnej sieti. Zároveň väzni vyrobili doteraz 781 overalov a skompletizovali 18.112 ochranných štítov.

 

V slovenských ústavoch bolo testovaných 45 väznených osôb. Platí, že len u jedného väzňa - z ústavu v Bratislave z otvoreného oddelenia - bolo potvrdené ochorenie COVID-19, a to 23. marca. Po pozitívnom teste bol eskortovaný do väzenskej nemocnice v Trenčíne. Po viac ako dvoch týždňoch sa podrobil opakovanému testovaniu, ktoré potvrdilo, že odsúdený je už úspešne vyliečený z ochorenia COVID-19.

 

V preventívnej ústavnej karanténe sa nachádza v súčasnosti už len šesť osôb. Aktuálne sa v slovenských ústavoch nachádza 10.491 odsúdených a obvinených, vyplýva z týždňového prehľadu ZVJS.

 

ZVJS v priestoroch generálneho riaditeľstva v utorok (21. 4.) otestoval nové ochranné prvky, ktoré by mali slúžiť na urýchlenie procesu vstupujúcich osôb do ústavov a zároveň zvýšiť dezinfekčné opatrenia.

 

img

 

"Ide o bezdotykovú dezinfekčnú bránu, ktorej systém pracuje so štyrmi senzormi a ôsmimi dýzami. Osoba, ktorá prechádza bránou, je za chvíľu vydezinfikovaná, keďže z dýz sa rozprašuje dezinfekčný prostriedok v podobe hmly a dopadá nielen na oblečenie, ale aj na topánky," informovala hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská.

 

"Ďalej ide o bezdotykové meranie telesnej teploty s využitím techniky termografickej kamery. Softvér tejto novinky porovnáva namerané teploty s nastaveným limitom. Len čo je nameraná osobe vyššia teplota, spustí sa alarm, ktorý upozorní na možnosť ochorenia. Týmto spôsobom by mohli byť osoby, ktoré sú potenciálnymi nosičmi ochorenia, jednoduchšie rozpoznané a izolované od ostatných," uviedla ďalej hovorkyňa.

 

Ako dodala, zbor preto plánuje pilotné testovanie spomínaných technických noviniek od dvoch spoločností vo vybraných ústavoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies