Narcistická výchova vie vytvoriť budúceho diktátora. Hitler, Mussolini či Stalin - čo majú spoločné a aká psychológia sa skrýva za svetovými tyranmi?

NETKY.SK • 19 September 2023, 15:45 • 2 min
Narcistická výchova vie vytvoriť budúceho diktátora. Hitler, Mussolini či Stalin - čo majú spoločné a aká psychológia sa skrýva za svetovými tyranmi?

Podobnosť medzi charakteristikami narcistickej poruchy osobnosti a správaním diktátorov je nápadná. Diktátori neprejavujú len všadeprítomný vzor grandiozity, ale aj pomstychtivosť často spojenú s narcistickou poruchou osobnosti.

slovakia

left justify in out

Pri spomienke na Nera, Pol Pota, Hitlera, Vladimira Putina sa ľudstvo pýta, aká čierna diera v mozgu vedie týchto ľudí k represiám, masovým vraždám a genocíde. Neurofyziológovia, psychoanalytici a terapeuti ešte nedospeli k jednoznačnej odpovedi, skôr existuje bio-psycho-sociálny konštrukt, z ktorého sa v prípade nešťastia stane tyran. 

Ľudia celkom odlišní od ostatných

Diktátori a vojnoví zločinci sú na prvý pohľad celkom odlišné osobnosti. Zdržanlivý a asketický, ako Joseph Stalin a Si Ťin-pching, alebo živý a umelecký, ako Muammar Kaddáfí; niektorí sa viac zaujímajú o zachovanie vlastného "rozsahu a veľkosti", ako Turkmenbashi Saparmurat Nijazov, iní o hľadanie nepriateľov a pomstu, ako Adolf Hitler a Vladimir Putin.

Títo ľudia majú spravidla niečo spoločné: spájajú ich črty takzvanej „temnej triády“ narcizmus, psychopatia a machiavelizmus. Rôzne pomery vlastností triády tvoria jedinečnú osobnosť.

 

 

 

Črty "temnej trády"

Kanadskí psychológovia Delroy Paulhus a Kevin Williams vyvinuli tento koncept (a test osobnosti triády) v roku 2002, aby preskúmali zložitosť a rozmanitosť antisociálnej osobnosti (nie nevyhnutne diktátora, ale akejkoľvek kriminálnej alebo manipulatívnej osoby).

Tu je definícia aspektov triády:

Narcizmus autoritárskeho (alebo totalitného) vodcu sa prejavuje ako pocit veľkého osudu a nadradenosti nad ostatnými ľuďmi. Hovoríme o subklinickom narcizme: nie je to ešte diagnóza „narcistická porucha osobnosti“ (aj keď v extrémnych prípadoch aj taká), ale nie je to ani obvyklé preceňovanie seba samého.

Subklinická psychopatia sa vyznačuje nízkou úrovňou úzkosti a strachu, bezohľadnosťou, amputovanou sympatiou a empatiou. Hoci s vysokou úrovňou inteligencie, psychopatická osobnosť dokáže „čítať“ emócie ľudí bez empatie alebo pochopenia podstaty týchto skúseností. 
Niektoré typy psychopatií sú spojené s impulzívnosťou a potrebou mentálnej stimulácie (napr. nebezpečné dobrodružstvá alebo vysoko rizikové správanie).

Machiavelizmus charakterizujú chladné, manipulatívne vzťahy s ľuďmi a úplné odmietanie morálnych noriem spoločnosti. Bezcitnosť, nemorálnosť, zameranie sa na vlastné záujmy, manipulácia, vydieranie a klamstvá sa považujú za kľúč k úspechu.

 

 

Nízka emocionálna inteligencia 

Psychopatia a machiavelizmus sa často prelínajú: sú takmer totožné v prípade takzvanej primárnej psychopatie (chladná rozvážnosť, chladnokrvná vyrovnanosť a tiež schopnosť myslieť strategicky a obetovať momentálny záujem v očakávaní väčšej odmeny). 

Sekundárna psychopatia je na druhej strane spojená s vysokou impulzívnosťou a neschopnosťou strategicky myslieť; naopak, machiavelizmus je vylúčený. Obe vlastnosti sú spojené s nízkou emocionálnou inteligenciou.

Všetky tri črty triády korelujú s nevľúdnosťou, chladnosťou a nevšímavosťou k potrebám druhých, skôr k rivalite ako k spolupráci.
Temná triáda s vysokou pravdepodobnosťou vyprodukuje antisociálnu osobnosť: takáto osoba systematicky nerešpektuje práva iných a nijako zvlášť sa neobáva dôsledkov svojich činov – čo je najdôležitejšie, nemá komplex viny.

Osoba s vysokým skóre v temnej triáde má väčšiu pravdepodobnosť, že spácha trestný čin alebo spôsobí škodu organizácii, v ktorej pracuje (najmä ak zastáva manažérsku pozíciu).

 

 

Diktátori trpeli poruchami osobnosti

Napríklad výskumník diktátorskej psychopatológie Frederick Coolidge verí, že nacistický Führer Adolf Hitler, bývalý iracký diktátor Saddám Husajn a bývalý severokórejský vodca Kim Čong Il (otec súčasného diktátora Kim Čong-una) mali niekoľko porúch: sadistické, paranoidné, antisociálne, narcistické, schizoidné. a schizotypové – a všetky tri vykazovali známky psychotickej poruchy myslenia.

Násilní rodičia, násilné dieťa

Dieťa s geneticky psychopatickou organizáciou mozgu od narodenia, ktoré je obeťou násilia, s vysokou pravdepodobnosťou samo pôjde cestou násilia a zneužívania. Zatiaľ čo z malého "opatrovaného psychopata" môže vyrásť chladnokrvný riskant, ktorý nikomu veľa škody nespôsobí.

Ovplyvňované masy

Erich Fromm odvodil typ „autoritárskej osobnosti“ vo svojom diele Escape from Freedom z roku 1941. Sú to jednotlivci, ktorí nedokážu vydržať neistotu slobody a bremeno zodpovednosti za svoje vlastné rozhodnutia – a aby sa zbavili utláčateľskej existenciálnej úzkosti, sú ochotní podriadiť sa autoritatívnemu vodcovi, ktorý im povie, o čo sa majú snažiť, čo milovať a koho nenávidieť. 

Známy a silne kritizovaný pre svoju tendenčnosť, Theodor Adorno a psychoanalytická práca kolegov Autoritárska osobnosť pokračovala v téme, v ktorej autori rozvinuli myšlienku, že silné vykorisťovanie, úzkoprsosť, odpor k novým veciam a vysoká sociálna agresivita nesúvisia s dominantnou osobnosťou, ale s úzkostlivou charakter jednotlivca, ktorý hľadá únik z neistoty v kategorickom posudzovaní a obrane v útoku. 


 

Závoj pomstychtivosti

Podobnosť medzi charakteristikami narcistickej poruchy osobnosti a správaním diktátorov je nápadná. Diktátori neprejavujú len všadeprítomný vzor grandiozity, ale aj pomstychtivosť často spojenú s narcistickou poruchou osobnosti.

Známe psychologické experimenty ukázali, že vysoko-narcistickí jedinci majú tendenciu hľadať odplatu voči tým, ktorí poskytujú negatívne hodnotenie ich práce, dokonca až do takej miery, že im sú schopní dať aj bolestivé elektrické šoky či aplikovať iný spôsob mučenia.

Výskumníci identifikovali dve formy narcizmu: grandiózny a zraniteľný. Ten grandiózny zahŕňa očakávané črty grandióznosti a agresivity, no ten zraniteľný sa vyznačuje "neistou grandióznosťou," ktorá podporuje hlbokú defenzívu a pocity nedostatočnosti.

Ľudia so zraniteľným narcizmom sú často popisovaní ako znepokojujúci, emocionálni, defenzívni, úzkostliví, zatrpknutí, napätí a náchilní k častému sťažovaniu sa.

Zdroje:

 

https://zaborona.com/en/how-neuropathology-explains-the-behavior-of-dictators/

https://www.anxiety.org/psychology-of-dictators-power-fear-anxiety

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: studentsofhistory
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies