Záplavy v Čile odrezali od sveta vyše 12 000 obyvateľov, o život prišli najmenej dve osoby

NETKY.SK • 28 Jún 2023, 09:15 • 2 min
Záplavy v Čile odrezali od sveta vyše 12 000 obyvateľov, o život prišli najmenej dve osoby

SANTIAGO - Po rozsiahlych záplavách v strednom Čile zostalo od sveta odrezaných viac než 12.000 obyvateľov. Ďalších 1600 ľudí muselo opustiť svoje domovy, oznámil v utorok úrad civilnej ochrany tejto juhoamerickej krajiny.

slovakia

left justify in out

V dôsledku povodní bolo doposiaľ zničených takmer 1500 domov, ďalších viac než 3000 bolo poškodených. O život prišli najmenej dve osoby, ďalšie štyri sú nezvestné. Po niekoľkých dňoch intenzívneho dažďa sa z korýt vyliali početné rieky. Došlo aj k zosuvom pôdy, množstvo ulíc je nepriechodných.

 

V niektorých oblastiach spadlo toľko zrážok, ako naposledy pred 30 rokmi, uviedla čilská vláda. "Tento dážď je prvým znakom toho, že klimatický fenomén El Niňo zasiahol aj Čile. Už sa viac ako mesiac ovplyvňuje Kolumbiu, Ekvádor a Peru a postupuje ďalej na juh," uviedol čilský meteorológ Fernando Santibáňez.

 

 

El Niňo, ktorý sa vracia v nepravidelných odstupoch, vyvoláva v tropických oblastiach zásadné zmeny v zrážkovom režime. V suchých oblastiach prichádza k záplavám, vlhké regióny sú zas postihnuté katastrofálnym suchom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies