Odkladanie operácií pre nedostatok peňazí? Je to možné!

NETKY.SK • 14 Október 2021, 13:0 • 2 min
Odkladanie operácií pre nedostatok peňazí? Je to možné!

Jednou z pretriasaných tém posledných dní je okresanie financií pre zdravotníctvo. Poslanec, lekár a bývalý minister zdravotníctva Richard Raši prehovoril o aktuálnej situácii.

slovakia

left justify in out

Igor Matovič povedal, že ministerstvo financií neberie na zdravotnú starostlivosť Ministerstvu zdravotníctva ani „jedno jediné euro“. Stopnutie financií pre zdravotníctvo zdôvodnil tým, že súkromné zdravotné poisťovne by si financie vyplatili na svoje účty na Cypre.

 

img

 

Súvisiaci článok: Igor Matovič vysvetlil, prečo sa stopli financie pre zdravotníctvo

 

Kalkuluje dokonca s tým, že sa pre zlú pandemickú situáciu pacienti v nasledujúcich mesiacoch nedostanú k zdravotnej starostlivosti. Čím jasne naznačil, že sa nevyhnutne obmedzia plánované operácie a iné úkony, čo Lengvarský dlhodobo odmieta. Lengvarský však potvrdil, že ministerstvo financií (MF) SR uvoľní v prípade potreby peniaze na zdravotníctvo, s ktorými sa plánovalo v tohtoročnom rozpočte na platbu za poistencov štátu. V súčasnosti je znížená o viac ako 232 miliónov eur.

 

img

 

Richard Raši sa vyjadril pre televíziu TA3, že nedostatkom peňazí netrpí len zdravotníctvo na Slovensku. Financie pre túto oblasť podľa neho chýbajú po celom svete. Je to práve preto, lebo vývoj nových liekov a nových technológií neustále predbieha možnosti štátov. Raši dodal, že v slovenskom kontexte sa aktuálne rieši obrovský problém, ktorý podľa neho spôsobili dve veci, ku ktorým nikdy predtým nedošlo.

 

"Z existujúceho rozpočtu na rok 2021 rozhodnutím ministra financií Matoviča, ktoré poslal Lengvarskému, berie 232 miliónov." Ide o prvý prípad v histórii slovenského zdravotníctva, keď sa ku koncu roka peniaze berú. "Vždy sa to dialo naopak." 

 

img

 

Prečítajte si: Matovič čiastočne ustúpil Lengvarskému. V prípade potreby zdravotníctvo dofinancuje

 

Návrh rozpočtu na nasledujúci rok je podľa neho nielen nedostačujúci, ale priam likvidačný nielen pre zdravotníctvo. Tvrdí, že tento návrh môže spôsobiť, že zdravotnícke zariadenia nebudú vedieť poskytovať zdravotnú starostlivosť v rozsahu, v akom by mali. 

 

Vysvetlil, že v zdravotníctve sú peniaze zo zdravotných odvodov či daní, ktoré odvádzajú samotní ľudia, respektíve samostatne zárobkovo činné osoby, prípadne zamestnávatelia. Druhú časť dopĺňa štát za chorých, dôchodcov, študentov a deti. V návrhu rozpočtu na rok 2022 je však čiastka za poistencov štátu o 300 miliónov nižšia.

 

Raši varuje, že nedostanú ani to, čo im vyplýva zo zákona. Predpokladá, že nebudú peniaze na nové lieky. "Môže sa stať, a to je reakcia z ambulantného sektora, či už od všeobecných lekárov,  špecialistov, alebo od nemocníc, že im môžu chýbať peniaze aj na normálnu prevádzku."

 

img

 

Znamenalo by to podľa neho zrejme odklad a redukciu plánovaných výkonov. "V praxi to znamená, že pacient buď bude čakať dlhšie, alebo sa na svoje vyšetrenie nemusí dostať vtedy, keď treba." 

 

Dodal, že ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že peňazí bude v rezorte "celkovo viac". Myslí si však, že to nie je pravda. "Podľa čísel, ktoré sami ukázali, tých peňazí bude dokonca menej. V roku 2022 je narozpočtovaných menej peňazí, ako je predpoklad, že v tomto roku do zdravotníctva dôjde."




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona