Marocký kráľ poveril zostavením vlády miliardára Azíza Achanúša

NETKY.SK • 11 September 2021, 10:37 • 2 min
Marocký kráľ poveril zostavením vlády miliardára Azíza Achanúša

RABAT - Úspešný podnikateľ považuje výsledky volieb za obrovské víťazstvo pre demokraciu.

slovakia

left justify in out

Marocký kráľ Muhammad VI. poveril v piatok podnikateľa Azíza Achanúša zostavením novej vlády po tom, čo jeho strana Národné zhromaždenie nezávislých (RNI) vyhrala stredajšie parlamentné voľby. Informovala o tom agentúra AFP.

 

RNI získala 102 z 395 dostupných parlamentných kresiel, pričom islamistická Strana práva a rozvoja (PJD), ktorá posledných desať rokov viedla vládnu koalíciu, utrpela zdrvujúcu porážku a získala len 13 kresiel. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb zverejnených marockým ministerstvo vnútra.

 

Miliardár Achanúš je predsedom RNI od roku 2016. Tento politický subjekt, ktorý má podľa AFP blízko ku kráľovskému palácu, bol súčasťou všetkých koaličných vlád v krajine za posledných 23 rokov s výnimkou obdobia 2012 - 2013. Achanúš o výsledkoch volieb povedal, že sú "víťazstvom pre demokraciu" a poznamenal, že marocký ľud chce zmenu.

 

V dôsledku reforiem boli tieto voľby prvými, v ktorých približne 18 miliónov oprávnených marockých voličov rozhodovalo v rovnaký deň o novom zložení parlamentu a miestnych a regionálnych zastupiteľstievAchanúšova strana vyhrala aj hlasovanie do miestnych zastupiteľstiev, kde získala 9 995 zo 31 503 kresiel, ako aj do regionálnych zastupiteľstiev, kde dostala 196 zo 678 postov.

 

Islamistická PJD v stredu večer napadla voľby s tým, že pri nich došlo k "vážnym nezrovnalostiam". Tvrdila napríklad, že pri volebných miestnostiach dochádzalo k "obscénnym" peňažným darom pre voličov a odvolávala sa aj na "zmätky" vo voličských zoznamoch, kde údajne viacerí z voličov nenašli svoje meno.

 

Minister vnútra však uviedol, že hlasovanie. okrem ojedinelých incidentov, prebiehalo "za normálnych okolností"V Maroku platí od roku 2011 nová ústava, vďaka ktorej sa mnohé z právomocí panovníka preniesli na parlament a vládu. Kráľ si však zachováva kompetencie ako hlava štátu, najvyšší veliteľ armády a najvyššia islamská autorita v krajine, ako aj prísnu kontrolu nad kľúčovými oblasťami hospodárstva.

 

Prečítajte si tiež: Vládnuca islamistická strana v Maroku utrpela vo voľbách zdrvujúcu porážku

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies