Zapata chcel na flyboarde preletieť La Manche, zrútil sa však do mora

NETKY.SK • 25 Júl 2019, 12:13 • 2 min
Zapata chcel na flyboarde preletieť La Manche, zrútil sa však do mora

Francúzsky vynálezca Franky Zapata má za sebou neúspešný pokus o rekord. Flyboard ho zradil, zrútil sa s ním do mora v La Manche.

slovakia

left justify in out

Meno francúzskeho vynálezcu Frankyho Zapadu zrejme mnohí z nás zaregistrovali až po tohoročných oslavách Dňa Bastily vo Francúzsku. Tam sa totiž v plnej paráde predviedol so svojím flyboardom, na zdokonaľovaní ktorého pracuje už roky. Ide o prístroj, ktorý človeku umožňuje lietanie, a to poriadne vysokou rýchlosťou, až 140 kilometrov za hodinu!

 

 

Zapata je momentálne vlastníkom patentu na tento futuristický prístroj, o ktorý prejavila záujem už aj francúzska armáda. Vlastne práve preto sa s ním počas osláv Dňa Bastily odprezentoval aj pred prezidentom Emmanuelom Macronom. Momentálne sa chcel pokúsiť o rekord a za 20 minút na ňom preletieť La Manche z francúzskeho mesta Sangatte do anglického Doveru. Žiaľ, dopadlo to fiaskom.

 

Vynálezca letel priemerne vo výške 15-20 metrov nad hladinou mora. Približne v polovici svojej trasy mal dotankovať na člne. Keď sa však pokúsil na člne pristáť, zrútil sa do mora.

 

 

Z incidentu vyviazol Zapata bez zranení a ako priznal, tak trochu aj očakával, že jeho pokus nebude úspešný. Do veľkej miery za to vraj mohli poveternostné podmienky, ktoré v deň zahájenia pokusu o rekord neboli optimálne. Samotný nádejný rekordér odhadoval svoje šance na úspech len na zhruba 30 percent.

 

Tak snáď to vyjde nabudúce...

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Franky Zapata 🇫🇷 (@frankyzapata),

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies