Vedci zistili, ako tetovanie ovplyvňuje ľudské telo

NETKY.SK • 29 September 2020, 19:40 • 2 min
Vedci zistili, ako tetovanie ovplyvňuje ľudské telo

Americkí vedci zistili, že veľké tetovania môžu mať vplyv na ľudské telo a poškodiť žľazy zodpovedné za termoreguláciu tela.

slovakia

left justify in out

Americký fyziológ a profesor Scott L. Davis spolu s kolegami z Southern Methodist University študovali stav pokožky u ľudí s tetovaním. Výsledky výskumu boli publikované v časopise Journal of Applied Physiology.

 

Pre výskum vybrali skupinu dobrovoľníkov, ktorí majú veľké tetovania - minimálne 5,6 centimetrov štvorcových.

 

Dobrovoľníkov obliekli do špeciálneho obleku s rúrkami, cez ktoré bola pol hodinu prečerpávaná horúca voda, aby sa ľudia čo najaktívnejšie zapotili.

 

img

 

Vedci hodnotili množstvo potu, ktoré telo dobrovoľníka vylučovalo. Zmerali tiež teplotu oblastí pokožky pokrytých tetovaním a porovnali ju s teplotou pokožky bez nich.

 

Vo výsledku sa ukázalo, že žľazy pod čistou pokožkou a pod tetovanou reagovali na zmeny teploty odlišne. Na potetovaných plochách bolo oveľa menej potu a bol slanší.

 

Poškodenie žliaz

Faktom je, že počas tetovania je pokožka prepichnutá až tri tisíckrát za minútu. To poškodzuje potné žľazy pod kožou.

 

img

 

Odborníci tvrdia, že dysfunkcia žliaz, ktoré sú zodpovedné za potenie, negatívne ovplyvňuje termoreguláciu tela. Môže to napríklad viesť k prehriatiu tela počas horúceho počasia.

 

Autori štúdie poznamenávajú, že počet potných žliaz dosahuje stovky na každý štvorcový centimeter kože a ľudia s malými tetovaniami sa nemajú čoho obávať.

 

Čím sú však tetovanie na tele rozsiahlejšie, tým viac je zhoršené potenie a termoregulácia. Tí, ktorí sa snažia tetovať väčšinu svojich tiel, by si preto podľa autorov štúdie mali byť vedomí tohto nebezpečenstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies