REPORTÁŽ: OĽaNO presadzuje úpravu zákona o kritickej infraštruktúre. Kremský poukázal na vážne nedostatky

NETKY.SK • 4 Február 2021, 17:39 • 2 min
REPORTÁŽ: OĽaNO presadzuje úpravu zákona o kritickej infraštruktúre. Kremský poukázal na vážne nedostatky

BRATISLAVA - Majitelia podnikov kritickej infraštruktúry nebudú musieť žiadať vládu o súhlas s prevodom firiem. Po novom bude rezort hospodárstva 30 dní na preskúmanie takýchto transakcií.

slovakia

left justify in out

Uviedol to na tlačovom brífingu predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš a predseda výboru pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽANO).

 

Zjednoduší sa proces prevodu

"V predloženom návrhu zákona o kritickej infraštruktúre sme našli obmedzenia slobody podnikania súkromných spoločností a ich vlastníckych práv," povedal Šipoš.

 

Ako uviedol Kremský, narušenie energetického systému by mohlo viesť až k výpadu elektriny alebo plynu. 

 

 

"Rozhodli sme sa dať nohu do dverí. S takýmto zákonom budeme súhlasiť v parlamente len ak sa významne upraví jeho znenie," povedal Kremský.

 

Doplnil, že takúto zmenu legislatívy týkajúcej sa kritickej infraštruktúry už prediskutoval aj s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom.

 

Vláda môže vysloviť nesúhlas

Kremský sa domnieva, že ak by sa takáto zmena neudiala, Slovensko by naplnilo titulky ekonomickej tlače.

 

Predložené znenie zákona, ktorý odobrila začiatkom týždňa vláda, totiž rátalo aj s obmedzením prevodu akcií materských spoločností. Ako dodal Kremský, inšpirovali sa nemeckým zákonom.

 

"Ten hovorí, že ministerstvo hospodárstva môže preskúmať do 30 dní takúto zmenu vlastníckych podielov, či už priamych, alebo nepriamych, a ak to ohrozuje Slovensko, verejný poriadok alebo národnú bezpečnosť, alebo inú krajinu EÚ, môže navrhnúť vláde vysloviť nesúhlas," povedal Kremský. Rozhodnutie vlády, ktorým by sa prevod obmedzil, by potom mohol ešte preskúmať súd.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies