Poslanci strany Smer-SD chcú odvolať ministra Mikulca v súvislosti s Ficovým zadržaním

NETKY.SK • 20 December 2021, 15:56 • 2 min
Poslanci strany Smer-SD chcú odvolať ministra Mikulca v súvislosti s Ficovým zadržaním

BRATISLAVA - Poslanci opozičnej strany Smer – sociálna demokracia budú žiadať začiatkom nového roka mimoriadne rokovanie parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť. Čo bude hlavnou témou?

slovakia

left justify in out

Témou má byť predvedenie predsedu Smeru-SD Roberta Fica na políciu v súvislosti s protestom, počas ktorého mali autá sprievodom po Bratislave trúbením dať najavo svoju nespokojnosť s vládou a prezidentkou Zuzanou Čaputovou. O zámere mimoriadne zvolať výbor povedal podpredseda Smeru-SD Erik Kaliňák.

 

img

„Začiatkom januára sme pripravení ísť do zvolania mimoriadneho výboru,“ povedal Erik Kaliňák. Predpokladá, že by sa tak malo stať po sviatku Troch kráľov, teda po 6. januári.

 

Prečo sa strana nerozhodla zvolať mimoriadnu schôdzu parlamentu s návrhom na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca ešte do Vianoc?

 

img

 

Podľa Kaliňáka sa tak v strane rozhodli a výbor je pre Smer-SD dôležitejší. „Uvidíme, čo sa tam bude diať,“ dodal Kaliňák. Predseda parlamentného výboru je podľa zákona o rokovacom poriadku povinný výbor zvolať, ak o to požiada aspoň tretina členov výboru.


Policajti minulý týždeň 16. decembra predviedli na policajnú stanicu v hlavnom meste šéfa Smeru-SD a vzniesli mu obvinenie pre trestný čin podnecovania. Fico po odchode z polície vyhlásil, že ide o zastrašovanie zo strany ministra vnútra Mikulca, jeho poradcu Jaroslava Spišiaka a dočasného policajného prezidenta Štefana Hamrana. Dôvod obvinenia je podľa Fica vymyslený. Hamran dnes na tlačovej besede uviedol, že Fico je stíhaný za to, že vyzval, aby sa hromadne porušovala dôležitá povinnosť, ktorou je zákaz vychádzania.

 

img

 

„Dôvod zadržania Roberta Fica považujem za taký absurdný, že motívom nemôže byť nič iné, ako strach z protestov vlastných občanov a narastajúcej podpory strany SMER-SD. Jeho zadržanie zároveň svedčí o tom, že ministrovi vnútra Mikulcovi sa podarilo konečne dostať na post prezidenta policajného zboru osobu, ktorá nedokáže vyvíjať žiaden protitlak voči nápadom ministra Mikulca, ktoré sú za hranou ústavnosti a mechanicky a slepo plní jeho príkazy," povedal Erik Kaliňák pre Netky.

 

Prečítajte si: ROZHOVOR s Erikom Kaliňákom: Čo si myslí o Ficovom zadržaní a odpočúvaní a ako vníma aktuálnu situáciu?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies