Osudový krok vedľa? Ukrajina podala žalobu na tri susedné krajiny, vrátane Slovenska

NETKY.SK • 26 September 2023, 14:30 • 2 min
Osudový krok vedľa? Ukrajina podala žalobu na tri susedné krajiny, vrátane Slovenska

Ukrajina podala v pondelok žalobu Svetovej obchodnej organizácie na tri krajiny, ktoré tento zákaz predĺžili. Trom susedným krajinám vyčítal, že solidaritu len predstierajú a len uskutočňujú drámu okolo celej situácie s obilím.

slovakia

left justify in out

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj výrazne naštrbil svoje vzťahy so susedmi krajiny. Ide konkrétne o Poľsko, Maďarsko a Slovensko.

Poliaci ho následne varovali, že ak spor o obilie vyhrotí, môže poľská verejnosť stratiť chuť podporovať Ukrajinu.

 

Povedie situácia do naštrbených vzťahov?


Ukrajina podala v pondelok žalobu Svetovej obchodnej organizácie (WTO) na tri krajiny, ktoré tento zákaz predĺžili.
Trom susedným krajinám vyčítal, že solidaritu len predstierajú a len uskutočňujú drámu okolo celej situácie s obilím.

 

 


Poľský prezident Andrzej Duda výstižne prirovnalUkrajinu k človeku, ktorý sa topí a v panike môže stiahnuť pod vodu aj toho, kto sa mu snaží pomáhať.


"Podobá sa to trochu na situáciu medzi Poľskom a Ukrajinou," uviedol Duda. „Na Ukrajinu útočí Rusko, nepochybne je vo veľmi ťažkej situácii, chytá sa všetkého, čoho sa len dá… Musíme sa chrániť pred tým, aby nám ublížil, pretože ak nás utopí, tak mu už nepomôžeme. Takže sa musíme starať o naše záujmy a budeme to robiť efektívne a rozhodne,“ uviedol poľský prezident.

 


 

Poľsko dalo prednosť "modernejším zbraniam"

 

Zle zvolené slová Ukrajinského prezidenta zazneli v sídle OSN v New Yorku.
Poľský premiér Mateusz Morawiecki pohrozil, že Varšava môže rozšíriť zákaz dovozu ukrajinského obilia aj na ďalšiu ukrajinské poľnohospodársku produkciu.

Rozhodnutie pozastaviť vojenskú pomoc Ukrajine zdôvodnil tak, že povedal, že Poľsko teraz potrebuje vyzbrojiť modernejšími zbraňami.

 

Slovensko sa však medzitým už dohodlo na možnom zrušení embarga. S ukrajinskou stranou sa zhodli na vytvorení systému obchodovania s obilím na základe vydávania a kontrolovania licencií.

 

„Tento konflikt vnímam veľmi negatívne. Toto by mohol byť začiatok niečoho oveľa horšieho ako sporu o obilie. Aj začiatok konfliktu s Maďarskom bol zdanlivo maličkosťou, ktorá sa neskôr, žiaľ, zmenila na skutočnú konfrontáciu,“ povedal Denníku N ukrajinský analytik Volodymyr Horbač z kyjivského Strediska pre euroatlantickú spoluprácu.

 

Zelenskyj v prejave v OSN predovšetkým obvinil Rusko, že používa potraviny a ich nedostatok na svetových trhoch ako zbraň a ohrozuje tak Ukrajinu, no okrem toho aj celé medzinárodné spoločenstvo.

 

 

Moskvu kritizoval za to, že okrem bežných zbraní sa pokúša vydierať svetové trhy aj "nedostatkom potravín", pričom dodal, že výmenou požaduje "uznanie niektorých, ak nie všetkých dobytých území".

 

Rusko v júli odstúpilo od dohody umožňujúcej vývoz obilia z ukrajinských prístavov pri Čiernom mori.

   

 

Zdroje:

 

https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/682173-zelenskyj-susedom-vyrabate-z-obilia-politicky-thriller-poliaci-mu-odkazali-ze-mozu-stratit-chut-podporovat-ukrajinu/

https://dennikn.sk/3581173/konflikt-polska-a-ukrajiny-o-obilie-moze-byt-zaciatkom-niecoho-ovela-horsieho/

https://hnonline.sk/svet/96105508-zelenskyj-kritizuje-aj-slovensko-solidaritu-len-hrate-a-chystate-scenu-pre-moskovskeho-herca-odkazuje

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: ta3.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies