Cieľ operácie pretestovať celé obyvateľstvo Slovenska považuje prezidentka za nenaplniteľný. Nemáme dostatok zdravotníkov

NETKY.SK • 30 Október 2020, 12:28 • 2 min
Cieľ operácie pretestovať celé obyvateľstvo Slovenska považuje prezidentka za nenaplniteľný. Nemáme dostatok zdravotníkov

BRATISLAVA - Z celkového množstva odberných tímov je pripravených približne 60 percent na oba víkendové dni.

slovakia

left justify in out

Prezidentka SR Zuzana Čaputová to oznámila po dnešnom stretnutí s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR (OS SR) Danielom Zmekom a veliteľom operácie Spoločná zodpovednosť Ivanom Pachom.

 

Až na 40% odberných miest nemá kto robiť odbery

"Ako hlavná veliteľka ozbrojených síl som dnes požiadala náčelníka GS SR Daniela Zmeka a veliteľa operácie Ivana Pacha, aby mi doložili stav pripravenosti tejto operácie. Informovali ma, že z celkového množstva potrebných odberných miest je pripravených zhruba 60 percent na oba víkendové dni. dôvodom je najmä chýbajúci zdravotnícky personál," uviedla prezidentka vo vyhlásení.  

 

img

 

Uvedený stav je platný menej ako 24 hodín pred spustením operácie. Hlava štátu preto podotkla, že cieľ operácie pretestovať celé obyvateľstvo Slovenska, je podľa ich slov nenaplniteľný.

 

Súvisiaci článok: Premiér pripustil, že ak sa na celoplošnom testovaní nezúčastní dostatok zdravotníkov, prevádzky ostanú zatvorené aj budúci týždeň

 

Občania sa ocitli v neistote

"Z poskytnutých informácií je teda zrejmé, že vrámci celoplošného testovania nebude možné otestovať státisíce občanov, záujemcov o testovanie. Vzhľadom na uvedené som požiadala premiéra Igora Matoviča o nasledovné. Realizovať testovanie tam, kde budú zabezpečené odbery, teda výjsť v ústrety ľuďom, ktorí o testovanie majú záujem. Zároveň tak zúročíme doposiaľ vykonané prípravné práce ozbrojených síl, samospráv a dobrovoľníkov a vynaložené materiálne a finančné zdroje. Zároveň však žiadam, ešte pred spustením testovania, prehodnotiť podmienky zákazu vyhádzania a netrestať následne ľudí, ktorí sa z objektívnych dôvodov na test nedostanú alebo z iných dôvodov na test nemôžu ísť," povedala prezidentka v prejave. 

 

Dodala, že štát nemôže dopustiť, aby státisíce občanov ostali pred ohláseným celoplošným testovaním v neistote. Matoviča tiež vyzvala, aby vláda zrušila kategorizovanie občanov na tých, ktorí budú mať priepustku na slobodu a tých druhých, pretože na nich nevyšlo.

 

img

 

"Takýto následok v aktuálnej situácii rozdeľuje spoločnosť a to je to posledné, čo teraz potrebujeme," varovala hlava štátu.  Zároveň zdôraznila, že celoplošným testovaním iba rozkladáme šírenie nákazy v čase, pričom by sme tento čas mali využiť zmysluplne.

 

"Umožnime ľuďom, aby sa dobrovoľne otestovali. Občania využite túto možnosť vo svojej obci či meste, ak máte takúto možnosť bez strachu a v záujme ochrany zdravia," vyzvala ľudí prezidentka Čaputová. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies