Zákon o slobode médií - Europoslanci rozhodnú o nových právnych predpisoch na ochranu novinárov a médií EÚ

NETKY.SK • 11 Marec 2024, 14:45 • 2 min
Zákon o slobode médií - Europoslanci rozhodnú o nových právnych predpisoch na ochranu novinárov a médií EÚ

Europoslanci by mali v stredu 13. marca definitívne schváliť nové právne predpisy na ochranu novinárov a médií EÚ pred politickými alebo ekonomickými zásahmi.

slovakia

left justify in out

Plenárne zasadnutie bude rokovať o návrhu európskeho aktu o slobode médií, ktorý bol predbežne dohodnutý s ministrami EÚ v decembri 2023. Nový zákon zaväzuje členské štáty, aby chránili nezávislosť médií pred vládnymi, politickými, ekonomickými alebo súkromnými zásahmi. Zakáže všetky formy zásahov do redakčných rozhodnutí a zabráni vonkajšiemu nátlaku na novinárov, aby zverejnili svoje zdroje alebo aby sa stali predmetom používania špionážnych softvérov.

Na zvýšenie transparentnosti vlastníctva médií budú musieť všetky médiá bez ohľadu na ich veľkosť zverejňovať informácie o svojich vlastníkoch a podávať správy o prijatí štátnych finančných prostriedkov. Zákon o slobode médií takisto zavedie nový mechanizmus na zabránenie tomu, aby veľmi veľké online platformy, ako sú Facebook, X (predtým Twitter) alebo Instagram, svojvoľne obmedzovali alebo vymazávali nezávislý mediálny obsah.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Európsky parlament, Foto: Ilustračné (Pexels)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies