Bank of Japan ukončila negatívne úrokové sadzby v rámci historickej revízie politiky

NETKY.SK • 19 Marec 2024, 20:00 • 2 min
Bank of Japan ukončila negatívne úrokové sadzby v rámci historickej revízie politiky

TOKIO - Japonská centrálna banka (BOJ) v utorok rozhodla ukončiť svoju politiku negatívnych úrokov vo svojom prvom zvýšení úrokových sadzieb po 17 rokoch, čo predstavuje významný posun od dlhodobej monetárnej uvoľňujúcej politiky, ktorú Japonsko zažívalo počas poslednej dekády, aby ukončilo defláciu.

slovakia

left justify in out

Po dvojdňovom stretnutí sa rada centrálnej banky rozhodla usmerniť krátkodobú úrokovú sadzbu na rozpätie od 0 do 0,1 percenta, čo je zlomok z mínus 0,1 na 0 percent, pričom usúdila, že jej cieľ dosiahnuť stabilnú 2 percentnú infláciu je „v dohľade“.

"Bolo jasné, že cieľ cenovej stability vo výške 2 percent bude dosiahnutý udržateľným a stabilným spôsobom," uviedla BOJ vo vyhlásení po stretnutí.

Okrem návratu k kladným sadzbám sa BOJ tiež rozhodla zrušiť svoju politiku kontroly výnosovej krivky, podľa ktorej centrálna banka nakupovala veľké množstvo japonských vládnych dlhopisov, aby udržala dlhodobé úrokové sadzby na úrovni okolo nuly percent, aby zachovala akomodačné finančné podmienky.

Medzitým, aby sa zabránilo rýchlemu zvýšeniu úrokových sadzieb, BOJ sa zaviazala pokračovať v nákupe japonských vládnych dlhopisov podľa potreby, čo podčiarkuje pretrvávajúcu slabosť ekonomiky, keďže spotreba domácností zostáva pomalá.

Centrálna banka zaviedla negatívne sadzby a kontrolu výnosovej krivky v roku 2016, čo bolo symbolom viac ako desaťročného uvoľneného monetárneho stimulu BOJ.

Rámec menového uvoľňovania, ktorý zahŕňal program kontroly negatívnych sadzieb a výnosovej krivky, "splnil" svoju úlohu, uviedla BOJ.

Očakávaný krok v utorok prišiel po tom, ako hlavné japonské firmy tento mesiac súhlasili so zvýšením miezd o 5,28 percenta s hlavnými odborovými zväzmi, čo predstavuje najväčší nárast platov za 33 rokov. Tento krok zvýšil dôveru Banky Japonska v to, že sa tam začína upevňovať zdravý cyklus medzi mzdami a cenami a mierna inflácia bude pokračovať.

Napriek zásadnej reforme politiky, úrokové sadzby pravdepodobne zostanú v dohľadnej budúcnosti veľmi nízke a predstavitelia BOJ nevnímajú prvé zvýšenie ako signál, že ďalšie budú rýchlo nasledovať, uviedli k tomu analytici.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Zhang Xiaoyu
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies