Súdna mapa dostala zelenú! Ako bude napokon vyzerať?

NETKY.SK • 27 Apríl 2022, 13:41 • 2 min
Súdna mapa dostala zelenú! Ako bude napokon vyzerať?

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR odsúhlasili reformu súdnej mapy. Rozhodli o tom v stredajšom hlasovaní, kedy odsúhlasili vládny zákon o zmene a doplnení niektorých zákonov v súvislosti s novými sídlami a obvodmi okresných súdov (OS). Prijali aj koaličný pozmeňujúci návrh.

slovakia

left justify in out

Počet krajských súdov (KS) ostane zachovaný, naďalej ich bude osem. Čiastočne upravia veľkosť obvodu týchto odvolacích súdov v prípade rodinnoprávnej a obchodnej agendy. V Bratislave zriadia štyri mestské súdy (MS) a v Košiciach jeden, upravia tiež obvody okresných súdov a ich sídla.

 

img

 

Reformu podporilo 91 zo 143 prítomných poslancov, proti bolo 50 zákonodarcov. Nehlasovala Mária Šofranko a zdržala sa Katarína Hatráková (obe OĽaNO). Zvyšok koalície reformu podporil. Zahlasovali za ňu aj nezaradení poslanci Miroslav Kollár, Tomáš Valášek a Ján Krošlák.

 

Pri KS má nastať opatrenie v rodinnoprávnej a obchodnej oblasti, v rámci ktorých je agendy menej, čím ministerka spravodlivosti Mária Kolíková odôvodňuje potrebu zväčšiť obvod. Pri obchodnej agende má preto KS v Bratislave vykonávať agendu aj v rámci obvodu krajských súdov Nitra a Trnava, banskobystrický súd aj v rámci obvodu trenčianskeho a žilinského krajského súdu a KS v Košiciach i pre obvod prešovského krajského súdu. Pri rodinnej agende má zas KS Trnava vykonávať agendu aj v rámci obvodu bratislavského a nitrianskeho odvolacieho (krajského) súdu, KS Žilina aj pre banskobystrický a trenčiansky obvod a prešovský aj pre obvod KS v Košiciach. Krajské súdy už nebudú mať na starosti správnu agendu, preberú ju novovzniknuté tri správne súdy.

 

 

Okresných súdov bude po novom 36, ich obvodov 33, a to vrátane štyroch mestských súdov v Bratislave s tým istým obvodom. Po dohode v koalícii bude na Orave sídelný OS v Námestove, na Hornom Zemplíne si status sídelného OS zachovajú napokon aj Vranov nad Topľou i Humenné.

 

Čo sa týka mestských súdov, v Košiciach tento vznikne fúziou troch súčasných okresných súdov (Košice I, Košice II a Košice – okolie). Štyri mestské súdy budú v Bratislave, kde MS I až III vzniknú premenou zo súčasných okresných súdov, v prípade MS Bratislava IV má ísť o spojenie súčasných okresných súdov Bratislava IV a Bratislava V. Každý z mestských súdov bude mať špecifickú agendu.

 

Prečítajte si tiež: Romana Mikulca čaká ďalšie odvolávanie. Vláda prišla s ostrým stanoviskom

 

MS Bratislava I, ktorý má vzniknúť z OS Bratislava I, bude riešiť trestnoprávne záležitosti, MS Bratislava II bude mať na starosti rodinnoprávnu agendu, MS Bratislava III sa bude zaoberať prípadmi obchodného práva a MS Bratislava IV bude riešiť občianskoprávne spory. Keďže všetky košické OS sídlia v jednej budove, k žiadnemu sťahovaniu by dôjsť nemalo. V Bratislave sa sťahovanie sudcov predpokladá, a to podľa väčšinovej agendy, ktorú vykonávajú.

 

img

 

Legislatíva má nadobudnúť účinnosť od januára 2023.

 

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková na tlačovej konferencii označila reformu za významný krok pre justíciu. „To, že vieme zriadiť mestské súdy, znamená, že jednu štvrtinu prípadov budeme môcť organizovať po novom,“ uviedla. Kľúčová zmena nastáva podľa nej aj pri okresných súdoch, keďže zväčšia obvody. Priblížila, že pôvodne navrhovala, aby  vytvorili väčšie obvody pre krajské súdy, no nedošlo k dohode v koalícii. Nerozumie protestom bratislavských sudcov, keďže napríklad krajský súd ostal v Bratislave zachovaný.

 

Možno vás zaujme: Poslanec Martin Borguľa reaguje na obvinenie NAKA!




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies