Čo robiť, ak vašu obľúbenú destináciu zasiahne ničivý živel

NETKY.SK • 7 Február 2023, 20:00 • 2 min
Čo robiť, ak vašu obľúbenú destináciu zasiahne ničivý živel

Náhle a nepredvídateľné zmeny počasia spôsobujú posledné roky problémy aj dovolenkárom a turistom. Požiare, silné búrky, povodne, víchrice či dokonca zemetrasenia už v minulosti zasiahli aj niektoré obľúbené letoviská a spôsobili obrovské škody na životoch, zdraví či majetku.

slovakia

left justify in out

Poisťovňa UNIQUA ponúka niekoľko rád, čo robiť, ak vás  počas pobytu v zahraničí zasiahne ničivý živel a ako konkrétne pomôže v takomto prípade cestovné poistenie.  Vzhľadom na nestabilné počasie a hroziace živelné udalosti prakticky na celom svete odporúčame dovolenkárom uzatvoriť si cestovné poistenie s komplexným krytím, ktoré nahradí nielen liečebné náklady pri úraze či chorobe, ale kryje aj zachraňovacie a vyslobodzovacie náklady na horách či vo vode alebo stratu či poškodenie batožiny. V rámci liečebných nákladov má poistený zabezpečený odvoz do  najbližšieho zdravotníckeho zariadenia, prípadne repatriáciu na Slovensko, ak je to potrebné. Dovolenkárom odporúčame, aby v takomto prípade volali asistenčnú službu poisťovne, ktorá pomôže v zabezpečení prepravy klientov v ohrození späť na územie SR, ale pomôže aj pri hospitalizácii, poskytne právnu pomoc či pomoc pri pátraní. Dovolenkárov však  upozorňujú , že v prípade živelnej pohromy v mieste ich pobytu musia dodržiavať pokyny miestnych úradov, polície a záchranných zložiek. Pre prípad akýchkoľvek nepredvídateľných udalostí odporúčame, aby si dovolenkári pred vycestovaním poistili aj Storno poplatky. V rámci najvyšších balíkov cestovného poistenia je storno kryté automaticky, dá sa však poistiť aj samostatne k liečebným nákladom. V takomto prípade  môžu dovolenkári ešte pred vycestovaním stornovať zájazd aj z dôvodu živelnej pohromy v cieľovej destinácii. Musí však existovať oficiálne vyhlásenie MZV a EZ SR  k necestovaniu do danej krajiny/oblasti alebo k jej opusteniu. V takýchto prípadoch dokonca poistenie kryje Storno poplatok bez spoluúčasti, teda až do výšky 100% storno poplatku. Ak už sa klient nachádza v zahraničí a miesto dovolenky postihne živelná pohroma, môže za rovnakých podmienok ako pri storne poplatkov prerušiť cestu. Úhrada nákladov sa v tomto prípade hradí z poistenia Prerušenia cesty. V takom to prípade odporúčame riadiť sa pokynmi  pokyny MZV a EZ SR a kontaktovať asistenčnú službu poisťovne. Ak aj ministerstvo  zatiaľ oficiálne cestovné odporúčanie na danú oblasť nevydalo a klient sa cíti ohrozený, asistenčná služba poisťovne môže v závislosti od vážnosti situácie rozhodnúť o prevoze do vlasti aj skôr. V každom prípade by mali ľudia pred vycestovaním resp. počas pobytu v krajine, ktorú zasiahla mimoriadna živelná pohroma, sledovať stránku MZV a EZ SR, ktoré vydáva cestovné odporúčania. Ak je pre danú krajinu vyhlásený stupeň rizika č. 4, teda necestovať do takejto krajiny alebo ju opustiť a poistený by napriek tomuto varovaniu do krajiny vycestoval alebo ju odmietal opustiť, zotrvával v nej a utrpel by škody, nie je poistením krytý.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies