Zajatý Brit zomrel vo väzbe v Donecku. Rusi tvrdia: Británii bol jeho osud ľahostajný

NETKY.SK • 15 Júl 2022, 17:02 • 2 min
Zajatý Brit zomrel vo väzbe v Donecku. Rusi tvrdia: Británii bol jeho osud ľahostajný

MOSKVA/ Kyjev - Londýn pritom viackrát uviedol, že o osud britských občanov zajatých na Ukrajine sa zaujíma a je v tejto súvislosti v neustálom kontakte s ukrajinskou vládou a plne podporuje Ukrajinu v jej snahe o ich prepustenie.

slovakia

left justify in out

Brit Paul Urey, ktorého na Ukrajine zajali proruské vojská, zomrel vo väzbe, oznámili v piatok úrady samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR). Jeho úmrtiie oznámila na sociálnej sieti Telegram ombudsmanka DĽR Darja Morozovová

 

Podľa Morozovovej boli už v čase prvej zdravotnej prehliadky zistené u Ureyho rôzne chronické ochorenia, ako cukrovka a poškodenie dýchacieho systému a obličiek, ako i niekoľko ochorení kardiovaskulárneho systému.

 

Prečítajte si aj: Lekári posielajú vláde posledné varovani

 

img

 

Ombudsmanka ďalej na sociálnej sieti uviedla, že Brit bol tiež pod psychickým tlakom, pretože jeho vlasti bol jeho osud ľahostajný. Podľa Morozovovej totiž úrady DĽR i Ruska informovali Britániu i medzinárodné spoločenstvo a médiá o Ureyho zadržaní, avšak Londýn na tieto správy nijako nereagoval.

Podľa mimovládnych organizácii bol Urey humanitárnym pracovníkom a na Ukrajine pôsobil ako dobrovoľník. Proruskí separatisti však trvajú na tom, že bol "profesionálnym" vojakom. Urey sa narodil v roku 1977 a jeho matka Linda hovorí, že trpel cukrovkou prvého typu a potreboval pravidelné dávky inzulínu.

Podľa Morozovovej bola Ureymu poskytná potrebná zdravotná pomoc. „Napriek tomu však vzhľadom na jeho diagnózy a stres 10. júla zomrel," uviedla ombudsmanka.

 

img


Londýn pritom viackrát uviedol, že o osud britských občanov zajatých na Ukrajine sa zaujíma a je v tejto súvislosti v neustálom kontakte s ukrajinskou vládou a plne podporuje Ukrajinu v jej snahe o ich prepustenie.

 

Mohlo by vás zaujímať: Igor Matovič opäť zaútočil na prezidentku. Čo jej odkázal?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies