Našli sa pozostatky 215 detí v bývalej internátnej škole zriadenej na asimiláciu domorodých obyvateľov

NETKY.SK • 29 Máj 2021, 17:12 • 2 min
Našli sa pozostatky 215 detí v bývalej internátnej škole zriadenej na asimiláciu domorodých obyvateľov

Masový hrob s pozostatkami 215 detí sa našiel v Kanade v bývalej internátnej škole. Deti boli študentmi indickej rezidenčnej školy Kamloops v Britskej Kolumbii, ktorá bola zatvorená v roku 1978.

slovakia

left justify in out

Kanadské rezidenčné školy boli povinnými internátnymi školami riadenými vládou a náboženskými úradmi v priebehu 19. a 20. storočia s cieľom násilne prispôsobovať domorodú mládež.

 

img

 

Predseda vlády Justin Trudeau uviedol, že išlo o „bolestné pripomenutie hanebnej kapitoly histórie krajiny“.

 

img

 

Škola v Kamloops

Bola to najväčšia škola v rámci tohto systému. Fungovala od roku 1890 a 50. rokoch minulého storočia mala až 500 študentov. Ústredná vláda prevzala správu nad školou v roku 1969 a až do roku 1978, keď bola zatvorená, fungovala ako sídlo miestnych študentov. Rosanne Casimir, vedúca komunity v meste Kamloops v Britskej Kolumbii, uviedla, že správcovia školy tieto úmrtia nikdy nezdokumentovali.

 

Ako našli pozostatky?

Na pozostatky natrafili počas nedávno prieskumu rádiolokačnou technikou v priestoroch školy „Správy o pozostatkoch v bývalej rezidenčnej škole v Kamloops mi lámu srdce. Sú to bolestivé pripomienky temnej a hanebnej kapitoly histórie našej krajiny. Myslím na všetkých, ktorých sa táto znepokojujúca správa týka,“ napísal na sociálnej sieti Twitter kanadský premiér Justin Trudeau. „Niektorí mali iba  tri roky,“ uviedla Rosanne Casimir.

 

img


V období rokov 1863 - 1998 odobrali od rodín viac ako 150-tisíc domorodých detí a umiestnili ich do rezidenčných škôl. Veľké množstvo sa už nikdy nevrátilo do svojich domovských komunít. Deti často nesmeli rozprávať svojim jazykom alebo praktizovať svoju kultúru. Mnohé z nich v rezidenčných školách týrali.

 

img

 

Kultúrna genocída
V správe, ktorú Kanaďania zverejnili v roku 2015, to označili za „kultúrnu genocídu“. V roku 2008 sa kanadská vláda za tento systém oficiálne ospravedlnila. Dosiaľ identifikovali viac ako 4100 detí, ktoré zomreli počas pobytu v takýchto rezidenčných školách.

 

img

 

Hlavná koronerka Britskej Kolumbie Lisa Lapointeová povedala, že momentálne ešte stále prebieha vyšetrovanie. "Sme v ranom štádiu zhromažďovania informácií,“ vysvetlila Lapointeová.

„Skutočnosť, že táto situácia existuje, nie je prekvapením a ilustruje škodlivé a trvalé dopady, ktoré má rezidenčný školský systém naďalej na ľudí, ich rodiny a komunity Prvých národov,“ uviedol vo vyhlásení jeho generálny riaditeľ Richard Jock.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies