Cena za výstavbu križovatky Triblavina na D1 vzrástla na vyše 22 miliónov eur bez DPH

NETKY.SK • 10 Marec 2019, 14:42 • 2 min
Cena za výstavbu križovatky Triblavina na D1 vzrástla na vyše 22 miliónov eur bez DPH

BRATISLAVA - Cena za výstavbu mimoúrovňovej križovatky Triblavina na úseku diaľnice D1 Bratislava - Trnava sa zvýšila z pôvodne zazmluvnených 19,75 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (23,7 mil. eur vrátane DPH) najnovšie na 22,17 mil. eur bez DPH (26,6 mil. eur s DPH).

slovakia

left justify in out

Národná diaľničná spoločnosť, a. s. (NDS) uzavrela so zhotoviteľom, spoločnosťou PORR, s. r. o., ďalšie dodatky k zmluve o zmenách stavby. Vyplýva to z informácií zverejnených v Centrálnom registri zmlúv.

Dôvodom úprav sú zmeny stavby križovatky pred dokončením z dôvodu rozšírenia diaľnice na osem pruhov v oboch smeroch bez vedľajších napájacích komunikácií, tzv. kolektorov. Pôvodne sa počítalo s rozšírením diaľnice na šesť pruhov s dvoma kolektormi po oboch stranách diaľnice. Najvyššiu hodnotu z posledných siedmich z celkových dvadsiatich pokynov na zmenu stavby má pokyn č. 14. Zameraný je na sanáciu podložia a násypu na pravej a ľavej strany rozšírenia diaľnice v zmysle projektovej dokumentácie na zmenu stavby, ako aj zabezpečenie sto chýbajúcich zvodidiel s výškou 1,2 metra. Cena týchto úprav je 1,73 mil. eur bez DPH (2,08 mil. eur s DPH). Pôvodná cena týchto zmien 2,23 mil. eur bez DPH je znížená o náklady na kolektorové pásy o 502,3 tis. eur.

"V tomto navýšení však ešte nie sú zahrnuté náklady na zbytočne vypracovanú projektovú dokumentáciu pôvodne odsúhlasenej stavby Diaľnica D1 - križovatka Triblavina na šesť pruh s kolektormi," informoval predseda Občianskeho združenia Triblavina Milan Grožaj. "Ministerstvo dopravy a NDS obetujú tieto zvýšené výdavky pre križovatku Triblavina, ktorá bude slúžiť súkromnej spoločnosti z Cypru," uviedol v súvislosti so spoločnosťou Starland Holding, a. s. Jej akcionár má sídlo v cyperskej Nikózii.

"O to, aby mohla križovatka skutočne slúžiť aj pre občanov, sa už musí postarať Bratislavský samosprávny kraj, ktorý musí zabezpečiť a aj zaplatiť jej pripojenie na cestnú sieť. Konečná cena za takúto zmenu bude preto oveľa vyššia," upozornil Grožaj. Zmena technického riešenia, ktorá podľa neho mala priniesť úsporu vypustením kolektorov a zvýhodnila jediného investora, tak bude drahšia, ako pôvodné riešenie.

NDS obnovila výstavbu križovatky Triblavina vlani v auguste. Umožnila to právoplatnosť zmeny stavby pred dokončením v súvislosti s prehodnotením technického riešenia D1 po Blatné z pôvodných šiestich pruhov s kolektormi na osem pruhov bez nich. Dôvodom zmeny je aj rastúca intenzita dopravy a koordinácia s prácami v križovatke D1/D4 Ivanka sever v rámci PPP projektu D4 a R7.

Výstavba križovatky Triblavina sa začala v roku 2015 a hotová mala byť v roku 2017. NDS predpokladá dokončenie stavby v roku 2020, hoci aktuálny termín ukončenia je koncom roka 2019. Pre komplikovaný plán organizácie dopravy pri výstavbe mosta na D1 a opakované námietky v konaní o zmene stavby by mala byť križovatka odovzdaná do užívania až na budúci rok.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies