FOTO: Výjav zo Slovenska ohúril NASA, uverejnili ho na svojm portáli

NETKY.SK • 14 August 2019, 11:19 • 2 min
FOTO: Výjav zo Slovenska ohúril NASA, uverejnili ho na svojm portáli

Slovensko je krásne, raz darmo. Nevšednú nádheru sa podarilo zachytiť aj Petrovi Horálekovi v Astronomickom observatóriu na Kolonickom sedle neďaleko Sniny, pričom svojou fotkou ohúril až v NASA.

slovakia

left justify in out

August je mesiac známy padaním hviezd. Zem sa totiž dostáva do miest meteorických rojov, a tak môžeme pozorovať romantické nebeské divadlo. Pravdaže, pokiaľ nám počasie tento pohľad dopraje.

 

Azda najznámejší meteorický roj, Perzeidy, sa tento rok ponad naše hlavy prehnal v noci z pondelka na utorok, teda z 12. na 13. augusta. Žiaľ, na veľkej časti Slovenska počas noci pršalo alebo bolo zamračené, čo nám v pekných výhľadoch zabránilo. Avšak minulý rok to bolo o niečom inom. 12. augusta 2018 sa v Astronomickom observatóriu na Kolonickom sedle podarilo Petrovi Horálekovi zachytiť dych berúci záber padajúcich meteoritov.

 

img

 

Jeho fotografia je naozaj unikátna, a tak si ju všimol americký web patriaci pod NASA, ktorý ju použil ako astronomickú snímku dňa, ktorou upozorňoval práve na nadchádzajúcu meteorický roj Perzeidy.

 

Astronomická snímka dňa je projektom NASA, pomocou ktorého sa odborníci snažia na základe rôznych fotografií verejnosti vysvetľovať mnohé javy odohrávajúce sa na oblohe a vo vesmíre. Komentár k fotke zo Slovenska znel takto: "Aj keď prachové čiastočky komét cestujú rovnobežne, zdá sa, že výsledná meteorická sprcha vyžaruje z jediného miesta na oblohe. Žiariaci efekt súvisí s perspektívou, keďže sa zdá, akoby sa dráhy (meteorov – pozn. red) v diaľke zbližovali podobne, ako je to pri vlakových koľajach," uvádza portál topky.sk.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies