Zahreje a pomôže s celulitídou a pomôže aj s tráviacimi problémami: Reč je o zázračnom hnedom korení

NETKY.SK • 24 Október 2018, 14:00 • 2 min
Zahreje a pomôže s celulitídou a pomôže aj s tráviacimi problémami: Reč je o zázračnom hnedom korení

Po stáročia obľúbené korenie má veľa z nás spojené hlavne s pečením či obľúbeným vareným vínom. Použitie škorice je ale oveľa rozmanitejšie. Škorica je totiž dobrým liekom na veľa zdravotných problémov. Má tiež povzbudzujúci účinok na naše telo i myseľ, zlepšuje náladu a pôsobí ako prírodné afrodiziakum.

slovakia

left justify in out

Sladké korenie s charakteristickou arómou sa získava z kôry vždy zeleného tropického stromu škoricovníka, ktorý dorastá až do dvadsiatich metrov. 

 

Kôra je lúpaná z tenkých výhonkov, je očistená od vrchnej korkovej vrstvy a vnútorného lyka. Po uschnutí sa stočí do typickej dvojrúrky. Škorica sa potom predáva buď celá, alebo mletá na prášok.

 

Podľa vedcov by škorica mala byť súčasťou nášho každodenného jedálnička kvôli množstvu zdravotných benefitov, ktoré poskytuje.

 

Škoricu preto pridávajte pravidelne do svojich pokrmov a nápojov. Radšej si ale kupujte zvitky škorice než rozomletý prášok. Keď zvitky tesne pred použitím nastrúhate alebo pomeliete, zachováte tak viac účinných látok.

 

Škoricu uchovávajte tiež vždy v utesnenej nádobe, aby si uchovala svoju čerstvost.Využitie škorice pri varení je veľmi pestré.

 

Koláčiky inšpirované medovníčkami

 

Oranžová jeseň na tanieri

 

VIDEO Recept: Domáce škoricové rolky

 

Zázračná a liečivá škorica

 

Aj keď má škorica veľmi priaznivé účinky, mala by sa určite užívať s mierou. Optimálna denná dávka škorice je okolo 3 g na dospelého človeka a určite by sa množstvo nemalo preháňať.

 

U citlivých osôb sa môže prejaviť alergia. A napríklad tehotné ženy by ju mali užívať len v malom množstve, pretože v opačnom prípade môže spôsobiť prekrvenie panvy!

 

Škorica pôsobí ako prírodné antibiotikummá antibakteriálne a protivírusové vlastnosti, pôsobí proti plesniam. Vďaka dezifenkčním a antibiotickým účinkom je preto vhodná pre prevenciu prechladnutia alebo pri jeho priebehu. Ideálne je popíjať škoricový čaj s medom, ktorý je výborným podporným liečivom. Pripravíte ho ľahko krátkym prevarením 0,5 l vody s lyžičkou škorice, v ktorej rozmiešame 4 lyžičky medu.

 

Tiež pri liečbe cukrovky je dokázaný priaznivý vplyv užívania škorice. U diabetikov znižuje hladinu cukru v krvi, a tiež zároveň znižuje aj hladinuškodlivého cholesterolu v krvi.

 

Má tiež pozitívny vplyv na nervový systém. Podľa vedcov z americkej Virginie zvyšuje už len jej vôňa rýchlosť reakcií u vodičov a udržuje tiež ich bdelosť.

 

Pri dlhých jazdách za volantom môžete teda skúsiť žuť kúsok škorice proti únave.

 

Škoricu využijete aj pri chudnutí. Jej prehrievacie účinky zlepšujú spaľovanie tukov a podporujú krvný obeh, preto je chudnutie viac efektívne.

 

Pomôže vám aj v boji s nevzhľadnú celulitídou. Veľmi účinný je napríklad masážny krém so škoricou či škoricový zábal. Ten si ľahko pripravíte doma. Budete potrebovať dva tégliky bieleho jogurtu, lyžičku olivového oleja a päť lyžíc škorice. Všetky suroviny zmiešate a naneste na miesta postihnuté celulitídou. Aby zábal bol ešte viac účinný a toxíny sa lepšie vyplavili z tela, previažte nohy potravinárskou fóliou a prikryte uterákom. Nakoniec takto nechajte pôsobiť 30 až 45 minút. Len sa pripravte, že to bude trochu páliť.

 

Škorica pomáha pri žalúdočných ťažkostiach. Podporuje trávenie, uľavuje pri nadúvaní, zlepšuje chuť do jedla a pomáha pri hnačke. Napríklad kombinácia medu so škoricou úspešne lieči bolesti žalúdka a chráni žalúdok od vzniku žalúdočných vredov.

 

Škorica má tiež schopnosť vnútorne zahriať ľudské telo a rozprúdiť krv v žilách. Vďaka svojmu unikátnemu zloženiu je tak typickým korením jesenného a zimného obdobia. Jej povzbudzujúci účinok zároveň zaháňa chmáry, zlepšuje náladu a pôsobí aj ako prírodné afrodiziakum.

 

Škorica má tiež schopnosť naprávať poruchy menštruácie - znižuje bolestivosť, upravuje pravidelnosť a zmierňuje krvácanie pri silnej menštruácii.

 

Americká štúdia o škoricu uverejnila tvrdenie, že pri konzumácii škorice pravidelne každý deň sa potlačí tvorba a prejav rakovinotvorného bujnenia. K nádoru jednoducho nepustí dostatok živín a kyslíka a nádor sa nemá z čoho vyživovať a ďalej nerastie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies