Trápia najmä tínedžerov, no sú súčasťou prirodzeného vývoja

NETKY.SK • 16 September 2020, 12:24 • 2 min
Trápia najmä tínedžerov, no sú súčasťou prirodzeného vývoja

Najčastejšie kožné ochorenie akné sa netýka len mladých. Môže pretrvať alebo vzniknúť aj u dospelých. V ťažších prípadoch je potrebná konzultácia s lekárom. Liečbu akné a celkovú starostlivosť o pleť preto netreba podceňovať. Upozorňuje na to dermatologička Andrea Kozárová.

slovakia

left justify in out

"Akné sa vyskytuje najmä v období puberty, prítomnosťou komedónov – tzv. čiernych bodiek, v ťažších prípadoch vznikom zapálených vyrážok lokalizovaných najmä na čele, lícach a nose,“ vysvetľuje odborníčka. 

 

img

 

Problém s akné je síce častý najmä v období puberty, nie vždy však s vekom prejde. "Až 40 % žien po tridsiatke udáva problémy s pretrvávajúcou tvorbou vyrážok, lokalizovaných najmä na brade a krku – hovoríme o akné žien v neskoršom veku," priblížila Kozárová.

 

3 kroky pri čistení 

Podľa štatistík trpí akné40 % dospelých bez ohľadu na vek a pohlavie. Účinnou liečbou je pravidelná kozmetická starostlivosť. Tá by sa mala podľa odborníčky skladať z čistenia pleti, tonizácie a ošetrenia krémom. Cieľom je znižovať produkciu mazu, urýchliť obnovu buniek a odstrániť bakteriálnu infekciu a zápal.

 

img

 

Čo najviac škodí?

K zhoršovaniu prejavov akné prispieva okrem zanedbávania starostlivosti o pleť aj užívanie niektorých liekov, fajčenie, stres a v letných mesiacoch aj slnečné žiarenie. UV žiarenie pokožku vysušuje, čo vedie k zvýšenej produkcii mazu, spôsobuje aj hrubnutie povrchovej vrstvy kože. Zapríčiňuje to upchávanie vývodov mazových žliaz a následne vedie k rozvoju zápalu a tvorby bolestivých vyrážok.

 

Tým samozrejme nehovoríme, že opaľovanie sa škodí pleti. V letných mesiacoch, a počas dovolenky pri mori, sa treba o svoju kožu len intenzívnejšie starať. Slnečné žiarenie samo o sebe koži prospieva a dodáva telu vitamín K.

 

img

 

"Na slnku sa však zvyšuje produkcia potu, čo zasa vytvára prostredie vhodné pre množenie baktérie P. acnes a vznik zápalu. Zapálené vyrážky a miesta po predchádzajúcich vyrážkach sú náchylné na vznik hyperpigmentácií po vystavení sa slnečnému žiareniu," dodáva dermatologička.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona