BRATISLAVA - Presne tak ako prevažná väčšina odrôd tekvíc. Tekvica je úžasná ako príloha k mäsku, ako omáčka, pyré či dezertový základ.
Tekvicová polievka s čili
Suroviny:
2 ks rastlinný olej, 1 ks cibuľa, 1 ks maslová tekvica, 1 ks zeler, 1 ks sladký zemiak, 1 ks čili paprička, 1 liter zeleninový vývar, kyslá smotana
Postup:
soľ, mleté čierne korenie, rasca, škorica, cukor kryštálový
Sladký zemiak, tekvicu a zeler ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Cibuľku ošúpeme a nasekáme ju na drobno. Čili papričku pozdĺžne rozkrojíme, zbavíme zrniečok a nasekáme nadrobno. Vo väčšom hrnci rozpálime olej a opražíme na ňom cibuľku a čili papričku. Pridáme tekvicu, zeler i zemiak a krátko orestujeme. Osolíme, okoreníme, pridáme rascu a škoricu (cca 1KL). Zalejeme vývarom a prikryté varíme na slabom ohni cca 50 minút. Nakoniec polievku rozmixujeme do krémova pomocou ponorného mixéra a dochutíme cukrom (1PL), prípadne dosolíme. Na tanieri dekorujeme nasekanou čili papričkou a pikantnosť balansujeme lyžicou kyslej smotany.
Tekvicovo-špenátové lasagne
Suroviny:
1 balíček lasagne (bez predvarenia), 1 ks väčšia maslová tekvica, 1 KL sušená šalvia, 10 strúčikov, cesnak, 3 ks cibuľa, 2 balíčky špenát, 6 PL olivový olej, soľ, čierne korenie
syrová omáčka:
1 liter plnotučné mlieko, 1 ks bobkový list, 1 KL tymianm, 4 PL hladká múka, 1 štipka kayenská paprika, 1/4 KL muškátový oriešok, 400 g eidam
Postup:
Rúru rozohrejeme na 190 °C. Maslovú tekvicu ošúpeme, prepolíme, vydlabeme a nakrájame na malé kocky. Tekvicu premiestnime na papierom na pečenie vystlaný plech. Posypeme sušenou šalviou, strúčikmi cesnaku (celé, nešúpané) soľou, korením a pokvapkáme olivovým olejom (cca 3PL). Rukami premiešame priamo na plechu a dáme do rúry na zhruba 30 minút. Po upečení opatrne vylupneme cesnak zo šupiek a spolu s tekvicou ho vidličkou roztlačíme na pyré. Medzitým si necháme na oleji (3PL) skaramelizovať na prúžky nakrájanú cibuľku. A v dvoch deci vody sparíme špenát. Pripravíme si syrovú omáčku: mlieko začneme zahrievať na strednom plameni. Pridáme bobkový list, tymian, papriku, muškátový oriešok a primiešame múku. Privedieme k varu, a keď omáčka zhustne, vytiahneme z nej bobkový list a pridáme 2/3 nastrúhaného eidamu (tretinu si odložíme na posypanie). Zamiešame a stiahneme z plameňa. Do väčšej zapekacej misky potom vrstvíme: omáčku, lasagne, pyré, špenát, cibuľku a znova omáčku, lasagne...vrstvenie ukončíme cestovinou a omáčkou. Dáme piecť na 30 minút pri teplote 200 °C. Horúce lasagne posypeme zvyšným eidamom a podávame.
Tekvicový džem so škoricou
Suroviny:
1 kg tekvica hokkaido, 1 liter voda, 1 ks pomaranč, 1 KL kyselina citrónová, 1 balíček želírovací cukor 2:1, 2.5 ČL mletá škorica
Postup:
Tekvicu umyjeme, odrežeme stopku a rozkrojíme na polovicu. Vydlabeme semienka a nakájame na menšie kocky. Nakrájanú tekvicu dáme do hrnca, pridáme vodu a na miernom ohni varíme cca 20 minút. Občas premiešame. Potom pridáme šťavu z pomaranča a tekvicu rozmixujeme pomocou tyčového mixéra. Následne pridáme želírovací cukor, mletú škoricu a povaríme ešte 5 až 10 minút. Horúci džem plníme do čistých zaváraninových pohárov, ktoré následne uzavrieme viečkom a na 10 minút otočíme hore dnom.
Tekvicový cheesecake
Suroviny:
200 g sladká tekvica (dužina), 2 ks hladká múka, 50 g kryštálový cukor, 1 PL med, 200 g Mascarpone, 100 ml smotana na šľahanie, 2 PL vajce, 1 KL vanilkový extrakt, 1 PL rum
Postup:
Rúru rozohrejeme na 170 °C. Kúsky tekvicovej dužiny vložíme do sklenenej misky, ktorú zakryjeme potravinárskou fóliou a ohrejeme v mikrovlnke (plný výkon) asi 3 až 4 minúty. K ešte horúcej dužine pridáme cukor, med a ručným šľahačom spolu vyšľaháme na kašu. Potom postupne zašľaháme mascaropne, smotanu, vajcia, múku, extrakt a rum. Zmes nalejeme do tortovej formy (priemer 20 cm) vystlanej zospodu i po bokoch papierom na pečenie. Formu jemne pobúchame, aby sme sa zbavili prípadných vzduchových bubliniek a koláč pečieme zhruba 40 minút. Po vychladnutí koláč vložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny, ideálne cez noc. Pred podávaním dozdobíme šľahačkou.
Mrkvovo-tekvicová torta
Suroviny:
Cesto: 200 g mrkva, 150 g tekvica, 4 ks vajce, 200 g kryštálový cukor, 1 balíček vanilkový cukor, 1/4 ČL soľ, 120 g hladká múka, 2 PL škrobová múčka, 1/4 ČL mletý zázvor, 1/2 ČL mletá škorica
1 ČL prášok do pečiva, 100 g orechov, 50 g sušené brusnice,m 1 PL olej
Krém:
250 g Mascarpone, 250 g jemný tvaroh, 1 balíček vanilkový cukor, 4 PL práškový cukor, 50 g biela čokoláda, 1 PL maslo
Na ozdobu:sušené brusnice, kešu
Postup:
Rúru predhrejeme na 180 °C. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie, okraje potrieme maslom a posypeme múkou. Očistenú mrkvu a tekvicu nastrúhame najemno. Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, pričom prisypeme 30 g cukru. Žĺtky vymiešame so zvyškom cukru, s vanilkovým cukrom a so soľou dokrémova. Zmiešame múku, škrobovú múčku, prášok do pečiva, škoricu a zázvor. Preosejeme do žĺtkovej zmesi, pridáme mrkvu, tekvicu a nadrobno posekané orechy a brusnice. Dôkladne premiešame, pridáme olej a spojíme so snehom z bielkov. Cesto nanesieme do formy a pečieme cca 50 minút.Či je cesto upečené zistíme tak, že do cesta zapichneme špajdľu. Ak je špajdľa po vytiahnutí z cesta suchá – cesto je upečené. Vyberieme z formy a necháme vychladnúť. Na krém vymiešame mascarpone, tvaroh, vanilkový a prášový cukor. Bielu čokoládu si roztopíme s maslom a necháme mierne vychladnúť. Následne ju pridáme do krému a vymiešame dokrémova. Upečený korpus priečne prekrojíme. 1/3 krému nanesieme na spodnú časť korpusu a priklopíme vrchnou časťou. Navrch nanesieme zvyšný krém, uhladíme a ozdobíme posekanými brusnicami a kešu orieškami.
Dobrú chuť!
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies