Afrika: Príčiny a prognózy medzinárodného terorizmu

NETKY.SK • 11 September 2019, 10:52 • 2 min
Afrika: Príčiny a prognózy medzinárodného terorizmu

RIA. NOVOSTI – Podľa výsledkov štúdia protiteroristického oddelenia ministerstva obrany Ruskej federácie a prieskumu z roku 2019 o úrovni bezpečnosti krajín a regiónov sveta zostáva Afrika najnebezpečnejším regiónom na svete.

slovakia

left justify in out

V dokumentoch zverejnených ministerstvom obrany Ruskej federácie z protiteroristického oddelenia je uvedené, že na kontinente naďalej pretrvávajú destabilizujúce faktory, ktoré prispievajú k nárastu terorizmu: problém transparentnosti štátnych hraníc, neschopnosť afrických režimov kontrolovať svoje štátne územie, niekedy až neúnosné poveternostné podmienky. Hlavným faktorom zostáva sociálno-ekonomická situácia.

 

Hlavným typom teroristických organizácií zastúpených na pevnine za posledné desaťročie sú medzinárodné skupiny. Takéto hnutia džihádistického typu sa spravidla zakladajú na tzv. islamskom faktore – kontrole území krajín arabského sveta, ako aj afrických štátov, v ktorých žije moslimská populácia za účelom vybudovania nového islamského kalifátu.

 

V období od júna do augusta 2019 bolo na území krajín Nigérie, Somálska, Konga, Kamerunu, Čadu, Mali, Burkiny Faso, Mozambiku a ďalších, zaznamenaných viac ako 20 teroristických útokov. Je pozoruhodné, že nedávno sa aktivity teroristických skupín začali zaznamenávať aj v krajinách, kde moslimská diaspóra nie je dominantná (Kongo, Mozambik).

 

Obzvlášť stojí za zmienku poukázať, že v lete roku 2019 teroristické skupiny zverejnili ideologické videá, v ktorých členovia organizácií ako Vilayet Sinai, Islamský štát Líbya, Islamský štát Západnej Afriky, Vilayet Strednej Afriky, Vilayet Somálska (všetky sú v Rusku zakázané), prisahajú vernosť vodcovi ISIS Abú Bakra al-Bagdadimu, ktorý povedal, že "islamský štát (organizácia zakázaná v Ruskej federácii) bude pôsobiť aj mimo islamského sveta." To svedčí o pokračovaní plánov podporovateľov ISIS týkajúcich sa vytvorenia centralizovaného velenia v Afrike.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies