Trumpov tím pomaly sťahuje žaloby proti volebnému výsledku. Prezident však pohrozil ďalšími sťažnosťami

NETKY.SK • 16 November 2020, 17:42 • 2 min
Trumpov tím pomaly sťahuje žaloby proti volebnému výsledku. Prezident však pohrozil ďalšími sťažnosťami

WASHINGTON – Úradujúci americký prezident Donald Trump pohrozil sťažnosťou, ktorá preukáže neústavnosť tohtoročných prezidentských volieb.

slovakia

left justify in out

Donald Trump o tom informoval na sociálnej sieti Twitter a to aj napriek tomu, že jeho vlastný volebný tím zásadným spôsobom zredukoval obvinenia, ktoré podali proti výsledku v Pensylvánii.

 

Trumpov tím pomaly sťahuje žaloby

„Už čoskoro pôjdu pred súd veľké prípady, ktoré ukážu neústavnosť tohtoročných volieb a nehorázne činy, ktorých cieľom bolo zmeniť výsledok,“ napísal Trump v príspevku.

 

Trumpov tím sa na súde posťažoval, že došlo k viacerým nezrovnalostiam v niekoľkých štátoch, vrátane kľúčovej Pensylvánie, Michiganu a Arizony. 

 

Bojujú o výsledok v Pensylvánii

V Pensylvánii sa dokonca stiahla z prípadu aj právnická firma, ktorá tam mala zastupovať prezidentovu kampaň. Zároveň tam Trumpovi ľudia stiahli aj hlavnú časť žaloby, podľa ktorej bolo nelegálnym spôsobom započítaných viac ako 682 tisíc hlasov zaslaných poštou.

 

Prečítajte si tiež: Vo Washingtone protestovali podporovatelia Donalda Trumpa

 

Stále trvajú na tom, aby sa v Pensylvánii neuzavrel volebný výsledok potvrdzujúci víťazstvo demokrata Joe Bidena. Dôvodom sú domnienky, že sa v tomto štáte zaobchádzalo inak s hlasmi demokratov ako s hlasmi podporujúcich republikánskeho kandidáta.

 

img

 

Súd v Michigane zas zamietol jednu sťažnosť týkajúcu sa priebehu volieb v Detroite, ďalšiu žalobu zas stiahol Trumpov tím v Arizone.

 

Trumpov tím ďalej argumentuje tým, že v niektorých okresoch boli započítané aj hlasy, ktoré neboli odoslané aj s vnútornou tajnou obálkou, alebo dokonca na nich chýbal podpis voliča na vonkajšej obálke.

 

Mohlo by vás zaujímať: Donald Trump sa odmieta vzdať moci v prospech Bidena, stále sa považuje za víťaza volieb

 

Bidenovo víťazstvo sa už nedá spochybniť

Ako uvádzajú viaceré americké média, aj v prípade, že by Biden prišiel o víťazstvo v Pensylvánii, čím by zároveň stratil aj 20 hlasov voliteľov za tento štát, na konečnom výsledku volieb by sa nič nezmenilo.

 

img

 

Demokrat by bol víťazom volieb, pretože oproti Donaldovi Trumpovi získal 306 hlasov voliteľov, víťazovi pritom stačí pokoroť hranicu 270 hlasov voliteľov. Úradujúci prezident získal 232 hlasov voliteľov. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies