Taliban doslova loví novinárov!

NETKY.SK • 20 August 2021, 06:13 • 2 min
Taliban doslova loví novinárov!

Militantné hnutie Taliban v Afganistane zastrelilo príbuzného jedného z reportérov nemeckého verejnoprávneho vysielateľa Deutsche Welle.

slovakia

left justify in out

Bojovníci Talibanu pri love na novinára DW zastrelili jedného člena jeho rodiny a druhého vážne zranili. Taliban vykonával domovú prehliadku, aby sa pokúsil nájsť novinára, ktorý teraz pracuje v Nemecku.

 

img

 

Súvisiaci článok: Afganci sa búria proti Talibanu. Na viacerých miestach organizujú protesty

 

Ostatným príbuzným sa na poslednú chvíľu podarilo utiecť. Generálny riaditeľ DW Peter Limbourg vydal silné odsúdenie a vyzval nemeckú vládu, aby konala. „Zabitie blízkeho člena rodiny jedného z našich novinárov Talibanom je neuveriteľne tragické a je dôkazom bezprostredného nebezpečenstva, ktorému čelia všetci naši pracovníci a ich rodiny v Afganistane.“ 

 

 „Taliban zjavne vykonáva organizované pátrania po novinároch v Kábule a provinciách. Dochádza čas“.

 

Reportér, ktorého identitu nezverejnili, je už podľa Deutsche Welle v Nemecku. Podrobnosti o zavraždenom a zranenom členovi rodiny nezverejnili a neposkytli ani bližšie informácie o tom, kedy a kde presne v Afganistane sa incident odohral.

V posledných dňoch a týždňoch Taliban prehľadal domy minimálne troch ďalších reportérov Deutsche Welle v Afganistane.

 

Prečítajte si: Taliban je v pätách ľudí, ktorí spolupracovali s NATO a americkou armádou

 

Nematullah Hemat zo súkromnej televíznej stanice Ghargasht TV je údajne unesený Talibanom. Toofan Omar, šéf súkromnej rozhlasovej stanice Paktia Ghag Radio, bol podľa vládnych predstaviteľov ďalším terčom útoku. Zastrelili ho bojovníci Talibanu.

 

Dvaja muži, pravdepodobne tiež Talibanci, zastrelili 2. augusta vo východoafganskom meste Jalalabad, priamo na ulici, prekladateľa Amdadullaha Hamdarda, častého prispievateľa nemeckých novín Die Zeit. A pred mesiacom zomrel v Kandaháre svetoznámy indický fotograf a víťaz Pulitzerovej ceny Dán Siddiqui, ktorého pravdepodobne taktiež zabili guľky Talibanu.

 

V dôsledku toho sa DW pripojila k Spolkovej asociácii nemeckých vydavateľov a k zverejneniu otvoreného listu, v ktorom vyzýva nemeckú vládu, aby vytvorila program núdzových víz pre afganský personál.

 

Možno vás zaujme: Prezident Ghaní odmieta tvrdenia o krádeži štátnych prostriedkov

 

Nemecká asociácia novinárov taktiež vyzýva nemeckú vládu, aby podnikla rýchle kroky vzhľadom na to, že v súčasnej dobe sú ohrození novinári, ktorí pracovali pre západné médiá. „Nemecko sa nesmie nečinne prizerať, kým sú naši kolegovia prenasledovaní a dokonca vraždení,“ povedal Frank Überall, predseda DJV. Povedal, že zachrániť týchto novinárov a ponúknuť im útočisko v Nemecku je úplne nevyhnutné.

 

Podobný článok: Afganské ženy neveria sľubom Talibanu!

 

 

Hovorca Talibanu Zabihullah Mujahid chcel na prvej tlačovej konferencii upokojiť medzinárodné spoločenstvo. Nahodil teda mierny tón a trval napríklad na tom, že umožnia prácu ženám.

 

"Pripomínam, že odpúšťame všetkým, pretože je to v záujme mieru a stability v Afganistane. Všetkým skupinám, ktoré nás konfrontovali, je odpustené."

 

Prečítajte si: ROZHOVOR: Cestovateľ Martin Navrátil nám porozprával o aktuálnom dianí v Afganistane

 

Taliban však už jasne ukázal, akú hodnotu majú tieto vyhlásenia. Organizácia Reportéri bez hraníc preto vyzvala Bezpečnostnú radu OSN, aby usporiadala neformálne mimoriadne zasadnutie s cieľom riešiť nebezpečnú situáciu novinárov v Afganistane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies