Zadržaný novinár Roman Protasevič prezradil, kto plánoval prevrat v Bielorusku

NETKY.SK • 4 August 2021, 20:26 • 2 min
Zadržaný novinár Roman Protasevič prezradil, kto plánoval prevrat v Bielorusku

MOSKVA – Zakladateľ telegramového kanála Nexta, Roman Protasevič, uviedol, že štátny prevrat v Bielorusku neplánovali prívrženci exprezidentskej kandidátky Svetlany Tichanovskej.

slovakia

left justify in out

"V zásade som osobne poznal veľa ľudí, ktorí hovorili o pokuse o prevrat. To znamená, že z týchto sprisahancov som už mnohých poznal", vysvetlil v rozhovore na kanáli YouTube litovského politika Algirdasa Paleckisa.

 

img

 

Protasevič zdôraznil, že jednoducho poskytol informácie o možnosti takéhoto scenára. "Predstavitelia ústredia Tichanovskej boli informovaní, ale na príprave tohto násilného prevratu sa nepodieľali", povedal.  . Exprezidentská kandidátka sa podľa jeho slov zľakla, keď sa o tom dozvedela.

 

"Povedala, že je to po prvé veľmi neočakávané a po druhé veľmi hrozný návrh a rozhodne v tejto fáze nestojí za to robiť žiadne závery a akékoľvek kroky", dodal Protasevič.

 

Poznamenal, že o ďalšom vývoji udalostí komunikoval s poradcom TichanovskejAlexandrom Dobrovolským. "Myslím si, že môže potvrdiť moje slová, že ústredie sa do diskusie aktívne nezapojilo, ani sa nezúčastnilo na plánovaní. Pozícia bola taká, že vôbec nezasahujeme, nezúčastňujeme sa na tom, len pozorujeme", povedal.

 

Na otázku Paleckisa, či sa litovskí predstavitelia (špeciálne služby, diplomati, novinári) zúčastnili alebo vedeli o pokuse o prevrat v Bielorusku Protasevič odpovedal, že to ťažko hodnotiť, lebo nemal žiadne priame kontakty s litovskými zástupcami. Zakladateľ Nexty tiež dodal, že nie je súčasťou ústredia Tichanovskej a má ďaleko od politickej činnosti.

 

img

 

V krajine boli proti opozičným lídrom začaté trestné stíhania vo veci výziev na prevzatie moci, vytvorenia extrémistickej skupiny, sprisahania na prevzatie štátnej moci protiústavnými prostriedkami a pokusu o teroristický útok. Tichanovskya, ktorá odišla do Litvy, a tiež vystupuje v týchto prípadoch ako obvinená, bola zaradená na zoznam osôb zapojených do teroristických aktivít.

 

Minsk žiada jej vydanie, ale Vilnius stále odmieta vydať túto opozičnú političku a veľkú kritičku prezidenta Alexandra Lukašenka. .

 

Zdroj: https://ria.ru/20210804/protasevich-1744375248.html

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies