Začína sa košický Art Film Fest, ceny si prevezmú Z. Studenková a E. Holubová

NETKY.SK • 16 Jún 2023, 17:15 • 2 min
Začína sa košický Art Film Fest, ceny si prevezmú Z. Studenková a E. Holubová

KOŠICE - V Košiciach sa v piatok začína 29. ročník Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest (AFF). Potrvá do 23. júna a cenu Hercova misia si na ňom prevezmú herečka Zdena Studenková a jej česká kolegyňa Eva Holubová.

slovakia

left justify in out

V Košiciach sa v piatok začína 29. ročník Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest (AFF). Potrvá do 23. júna a cenu Hercova misia si na ňom prevezmú herečka Zdena Studenková a jej česká kolegyňa Eva Holubová.

 

"Počas ôsmich dní uvedieme na siedmich rôznych premietacích miestach spolu 146 projekcií 119 filmov, z toho je 82 dlhometrážnych a 37 krátkych. V hlavnej medzinárodnej súťaži hraných filmov o cenu Modrý anjel máme deväť filmov zo štyroch rôznych kontinentov, pričom nie je bez zaujímavosti, že prevahu majú ženy režisérky," uviedol pred festivalom jeho umelecký riaditeľ Martin Palúch. Organizátori informovali, že do programu sa opäť vracia aj Medzinárodná súťaž krátkych filmov. Celkovo 36 filmov z celého sveta uvedú v šiestich blokoch. Významným spôsobom bude prezentovaná domáca kinematografia, ktorej budú výlučne venované sekcie Slovenská sezóna, 60 rokov Slovenského filmového ústavu či Pocta Jurajovi Jakubiskovi. Ocenenie Zlatá kamera si prevezme významný maďarský filmár Béla Tarr, ktorý sa zúčastní aj na krste slovenského prekladu románu Satanské tango. Jeho filmová adaptácia, ktorá má viac ako sedem hodín, vytvorila časový rekord v dĺžke jedného filmového diela v histórii AFF.

 

img

 

Súčasťou festivalu budú masterclassy na témy súvisiace s tvorbou audiovizuálnych diel. Ďalšie sprievodné podujatia zahŕňajú prezentácie, výstavy, koncerty či verejné nahrávky rozhlasových a televíznych programov. V programe je aj spomienkový večer na Milana Lasicu, prvého prezidenta AFF, pričom festival uvádza aj jeho obľúbené filmy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies