Na rieke Hron došlo k ekologickej katastrofe. Miestni rybári zbierajú tony uhynutých rýb!

NETKY.SK • 26 Júl 2021, 17:59 • 2 min
Na rieke Hron došlo k ekologickej katastrofe. Miestni rybári zbierajú tony uhynutých rýb!

BANSKÁ BYSTRICA - Na rieke Hron došlo k obrovskej ekologickej katastrofe, kde miestni rybári evidujú masívny úhyn rýb.

slovakia

left justify in out

Od rána rybári v okolí obce Trnavá Hora zbierajú uhynuté ryby, ktorých je niekoľko ton. Ide o najhoršiu ekologickú katastrofu úhynu rýb za posledných 20 rokov, informuje RTVS. 

 

Banskobystrická krajská polícia na sociálnej sieti Facebook uviedla, že na mieste vykonávajú opatrenia hasiči a príčinami úhynu sa už zaoberá polícia aj inšpekcia životného prostredia.

 

img

 

 

Do rieky sa vyplavila toxická látka
Podľa informácií od rezortných organizácií Ministerstva životného prostredia (MŽP) spôsobil situáciu strom, ktorý sa počas búrky zlomil a poškodil skladovací vak bioplynovej stanice v obci Budča v okrese Zvolen.

 

img

 

Z vaku následne vytieklo cca 500 kubíkov digestátu. Ide o znečisťujúcu látku obsahujúcu dusičnany a fosforečnany. Únik tejto toxickej látky následne spôsobil masívny úhyn rýb v lokalite Trnavá HoraJalná, ktorá sa nachádza o sedem riečnych kilometrov nižšie.

 

Tok Hronu sa snažia neutralizovať
Organizácie rezortu životného prostredia Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) a Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) riešia situáciu v spolupráci s políciou i konateľom bioplynovej stanice. SIŽP vykonala odber vzoriek z odvodňovacieho kanála, Bienskeho potoka a rieky Hron. 

 

Vzorky budú analyzované v akreditovanom laboratóriu SVP. Vodohospodári súčasne vykonávajú obhliadku vodného toku až po Žiar nad Hronom a zástupcovia Slovenského rybárskeho zväzu zbierajú uhynuté ryby.

 

img


Okrem toho do vodného toku Hron z vodnej nádrže Môťová vypustili nárazovo väčšie množstvo vody, aby sa znečistená voda v toku v dotknutom úseku čo najviac nariedila a tým zlepšila jej kvalita.

 

Predstavitelia inšpekcie zároveň vyzvali spoločnosť, ktorá bioplynovú stanicu prevádzkuje, aby okamžite vykonala nápravné opatrenia ako je prehradenie odvodňovacieho kanála, odčerpanie kalu, vykonanie tesnosti poškodenej nádrže a odstránenie spadnutého stromu.

 

Podľa miestnych rybárov ide o nevyčísliteľnú škodu, ktorá v slovenských riekach nemá obdobuZarybnenie bude podľa nich trvať aj niekoľko rokov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies